Τα «σημάδια» της πανδημίας σε γεωργία-κτηνοτροφία

Τα οξυμένα προβλήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, αναλύθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου.

Μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ήταν τα προβλήματα που αναφέρονται στη διάθεση και στην προώθηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής (βρώσιμες ελιές, ελαιόλαδο, φράουλες, αμνοερίφια), η αγροτική οδοποιία, η χωροθέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, καθώς και η λειτουργία των ΤΟΕΒ. Ακολούθησε η κατάθεση μιας σειράς χρήσιμων και υλοποιήσιμων προτάσεων για όλο το εύρος της παραγωγικής διαδικασίας (καλλιέργεια, εκτροφή-επεξεργασία-διάθεση), αλλά και κάποιες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα πρέπει να αναληφθούν μεταξύ των επιμέρους θεσμικών φορέων.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ, Αθανάσιος Πετρόπουλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για μια σειρά ζητημάτων, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή από την πανδημία έγιναν γρήγορα ορατές.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αντίθεση με άλλους παραγωγικούς κλάδους, η εργασία στο χωράφι ή στον στάβλο δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τηλεργασία. Υπήρξε πρόβλημα με τη μετακίνηση των αλλοδαπών εργατών και με τη διακίνηση των εμπορευμάτων, καθώς «έκλεισαν» παραδοσιακές αγορές, όπως η Ρωσία για τη φράουλα, η Ιταλία για το ψάρι ή η Μεγάλη Βρετανία και τα προϊόντα έμειναν αδιάθετα ή μάλλον στα αζήτητα.

Το θέμα που τίθεται για όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος, είναι το όφελος του παραγωγού. Και για να υπάρχει όφελος, συνέχισε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, πρέπει να υπάρχει αυξημένη ζήτηση άρα και αυξημένη κατανάλωση, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα.

Η τοποθέτηση του κ. Πετρόπουλου ολοκληρώθηκε με την κατάθεση προτάσεων που περιλαμβάνουν την αναζήτηση νέων αγορών και την υποστήριξη των τοπικών προϊόντων. Παράλληλα, πρότεινε την προετοιμασία για την πραγματοποίηση – παρακολούθηση κάποιων εξ αποστάσεως εργασιών, όπως είναι η ευφυής γεωργία και η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων μεταξύ Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.