Σημάδια ζωής στην αγορά του σκληρού σιταριού, έβγαλε αντίδραση η Φότζια που ανέκαμψε 20 ευρώ

Σημάδια αναθέρμανσης παρατηρούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην αγορά του σκληρού σιταριού, με τους Ιταλούς να εκδηλώνουν αγοραστικό ενδιαφέρον πριν από την καθιερωμένη ραστώνη του Αυγούστου και αφού βέβαια οι τιμές είχαν υποχωρήσει αρκετά με επίκληση των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών προπωλήσεων των Καναδών.

Αφού έγιναν κάμποσες δουλειές στα 450 ευρώ/τόνο FOB σε ελληνικό λιμάνι, οι συζητήσεις για εξαγωγή τώρα περιστρέφονται γύρω από τα 460 ευρώ/τόνο, με τη Φότζια να λειτουργεί υποστηρικτικά, καθώς στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων «κέρδισε» 20 ευρώ/τόνο. Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα, οπότε οι τιμές ανέβηκαν κατά 5 ευρώ, ενώ ακολούθησαν άλλα 15 ευρώ/τόνο στη λίστα αυτής της εβδομάδας.

Έτσι, για τα πλέον ποιοτικά σκληρά σιτάρια (πρωτεΐνη από 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%), οι τιμές αποθήκης εμπόρου στην κυριότερη αγορά του ιταλικού Νότου κινούνται στα 525-530 ευρώ/τόνο, η αμέσως επόμενη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%) διαπραγματεύεται στα 515-518 ευρώ/τόνο και η τρίτη (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 50%) στα 505-508 ευρώ/τόνο.

Κάπως έτσι αναμένεται να κυλήσει η αγορά μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και θα είμαστε πλέον πολύ κοντά στον αλωνισμό του Καναδά. Μέχρι στιγμής, η εξέλιξη της σοδειάς στη βορειοαμερικανική χώρα είναι καλή και η εκτίμηση παραμένει για τουλάχιστον 5,5 εκατ. τόνους, ενδεχομένως και περισσότερους φέτος.

Για την ώρα, πάντως, οι Καναδοί εξακολουθούν να ρίχνουν βάρος στις προπωλήσεις και είναι ενδεικτικό ότι κλείνονται δουλειές στα 500 δολ./τόνο CIF για παράδοση στην Ιταλία το ερχόμενο φθινόπωρο. Για τις ΗΠΑ, η τελευταία πρόβλεψη του USDA είναι για μια σοδειά 2,1 εκατ. τόνων φέτος, ουσιαστικά διπλάσια δηλαδή σε σχέση με τους περίπου 1 εκατ. τόνους της περσινής χρονιάς.

Προσφορά μικρότερη της ζήτησης

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάντως, το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης παραμένει υποστηρικτικό για τις τιμές. Όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή του το ιταλικό ινστιτούτο ISMEA επικαλούμενο τις εκτιμήσεις του IGC, η παγκόσμια παραγωγή σκληρού σιταριού για το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 32,9 εκατ. τόνους, αυξημένη δηλαδή κατά 7,4% σε σχέση με πέρυσι ωστόσο αρκετά κάτω από τη ζήτηση, η οποία εκτιμάται σε 33,6 εκατ. τόνους, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση των ήδη πενιχρών αποθεμάτων.

Για την Ευρώπη, η Κομισιόν αναμένει μια συνολική φετινή παραγωγή της τάξης των 7,2 εκατ. τόνων, μειωμένη κατά 7% από τους 7,8 εκατ. τόνους του 2021, ενώ η κατανάλωση τοποθετείται στους 10 εκατ. τόνους. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε εισαγωγές τουλάχιστον 2,5 εκατ. τόνων τη σεζόν 2022/2023 (έναντι εισαγωγών 1,5 εκατ. τόνων το 2021/22).

Το πρώτο πλοίο από Ουκρανία

Σε αυτήν τη φάση, πάντως, το σύνολο των εμπλεκομένων στην αγορά των σιτηρών αναμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η υλοποίηση της συμφωνίας για την επανεκκίνηση των ουκρανικών εξαγωγών. Το Razoni, πρώτο πλοίο που απέπλευσε από την Οδησσό με 26.000 τόνους καλαμποκιού, έλαβε την Τετάρτη το «πράσινο φως» για να διαπλεύσει τον Βόσπορο.

Άλλα 17 αναμένεται να πάρουν σειρά το επόμενο διάστημα, αν και πρόσφατα η ασφαλιστική Lloyds of London προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά και να επανδρωθούν τα πλοία με προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι το στοκ σιτηρών της Ουκρανίας ξεπερνά τους 20 εκατ. τόνους και μόνο το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι αντιστοιχούν σε 16 εκατ. τόνους. Μάλιστα, η χώρα αναμένεται να έχει και φέτος μια διόλου ευκαταφρόνητη παραγωγή με τις προβλέψεις να τοποθετούν τη σοδειά του μαλακού σιταριού στους 19-20 εκατ. τόνους και του καλαμποκιού στου 26-27 εκατ. τόνους.