Σημαντική πτώση στις εξαγωγές τροφίμων λόγω υγειονομικής κρίσης

Σύμφωνα με έκθεση του Δανικού Συμβουλίου Γεωργίας και Τροφίμων, οι εξαγωγές τροφίμων της Δανίας θα μειωθούν έως και 1,2 δισ. ευρώ το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Συμβουλίου, Frank Oland, θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος μέχρι να επιστρέψουμε σε επίπεδα προ υγειονομικής κρίσης. Το Συμβούλιο επισημαίνει ότι η τελική έκταση της ζημιάς θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα επέλθει η ομαλοποίηση των συνθηκών, με τις εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα για το 2020 να αναμένονται μεταξύ 21,5 και 22,1 δισ. ευρώ.

«Νομίζω ότι θα περάσει πολύς καιρός πριν επιστρέψουμε σε κάτι που να θυμίζει την κατάσταση που είχαμε πριν από την κρίση», αναφέρει ο Oland σε δηλώσεις του στον δανικό αγροτικό ιστότοπο AgriWatch.

Πάντως, ο ανώτατος οικονομολόγος του Συμβουλίου προειδοποιεί ότι ακόμη και όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί, τίποτα δεν θα είναι απολύτως φυσιολογικό, τουλάχιστον για το 2020. «Η καταναλωτική μας συμπεριφορά έχει επηρεαστεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και ίσως αρκετοί συνεχίσουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά», επισημαίνει.