Σήμερα Μ. Πέμπτη 21/4 πληρώνει τους πυρόπληκτους ο ΕΛΓΑ – Τα ποσά, οι δικαιούχοι και το περιθώριο εξόφλησης

Η ανακούφιση αναμένεται να διαδεχθεί την αγωνία για εκατοντάδες πυρόπληκτους παραγωγούς της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, της Στερεάς και της Δυτικής Ελλάδος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 21/4, προβλέπεται να μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πυρόπληκτων οι προκαταβολές για τα δέντρα που ζημιώθηκαν ή κάηκαν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατόπιν ερωτήματος της εφημερίδας μας.

Ως γνωστόν, ο ίδιος είχε δεσμευθεί ότι οι προκαταβολές για τις ζημιές των πυρκαγιών θα πληρωθούν πριν από το Πάσχα. Η «ΥΧ» είχε γνωστοποιήσει πρόσφατα τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, διευκρινίζοντας ότι ο Οργανισμός θα διευκολύνει τεχνικά την υλοποίηση της πληρωμής.

Τα ποσά, οι δικαιούχοι και το περιθώριο εξόφλησης

Σημειώνεται ότι το σχετικό ΦΕΚ για την καταβολή των προκαταβολών, με ημερομηνία 19/4/2022 (Β’,1963), περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση της πληρωμής των πυρόπληκτων. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση, για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή μεταφέρθηκε κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 20.332.268 εκατ. σε λογαριασμό του ΕΛΓΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η προκαταβολή είναι ίση με το 35% του συνόλου της αρχικής εκτίμησης ζημιών ανά είδος καλλιέργειας από τον Οργανισμό και ανέρχεται στα 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες.

Το χορηγούμενο ποσό προκαταβολής αφαιρείται από το τελικό ποσό επιχορήγησης που θα προσδιοριστεί με νεότερη κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μετά την ολοκλήρωση της προκαταβολής στους δικαιούχους, ο ΕΛΓΑ θα κοινοποιήσει στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλυτική κατάσταση των πληρωμών στους δικαιούχους με τα πλήρη στοιχεία τους.

Σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, αυτοί είναι σε πρώτη φάση κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως καθορίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) του ΥΠΑΑΤ. Όπως σημειώνεται, τέλος, η ενίσχυση καταβάλλεται το αργότερο εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία της θεομηνίας, ενώ είναι αφορολόγητη.

Διαβάστε ΕΔΩ σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ

Διαβάστε αναλυτικά ρεπορτάζ για όλα τα θέματα που αφορούν
τον αγροτικό τομέα στην εφημερίδα “ΎΧ” που κυκλοφορεί εκτάκτως
σήμερα Μ. Πέμπτη 21/4 στα περίπτερα όλης της Ελλάδας