Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στη Μάλτα

Κλιματική αλλαγή και υδάτινοι πόροι καθορίζουν το μέλλον

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στη Μάλτα

✱Ένα πολύ σημαντικό Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ολοκλήρωσε τις εργασίες του την περασμένη Τρίτη, 23/05, στη Μάλτα, με κεντρικό θέμα συζήτησης
την κλιματική αλλαγή και τους υδάτινους πόρους. Ένα όχι τόσο «δημοφιλές» θέμα, όπως π.χ. το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2020, αλλά ένα θέμα που με βεβαιότητα θα καθορίσει όχι απλά το μέλλον της ΚΑΠ, αλλά της ίδιας της γεωργικής δραστηριότητας στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια, εφόσον δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

✱Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κείμενο βάσης που ετοίμασε η Προεδρία της Μάλτας, «τα σενάρια για την κλιματική αλλαγή ενδέχεται να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης. Μολονότι τα θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν
στη Βόρεια Ευρώπη από το φαινόμενο της γενικής αύξησης της θερμοκρασίας, που θα
μπορούσε να μεταφραστεί σε υψηλότερες αποδόσεις από μια εκτεταμένη καλλιεργητική περίοδο, μπορεί να ειπωθεί το αντίθετο για τη Νότια Ευρώπη, όπου η λειψυδρία αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις στους διαθέσιμους υδάτινους πόρους».

✱Πρόκειται για ένα συμπέρασμα στο οποίο συγκλίνουν οι απόψεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και αναδείχθηκε στο πλαίσιο και πρόσφατης σχετικής μελέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το οποίο αρθρογραφήσαμε τον περασμένο Απρίλιο, κάνοντας λόγο για
Ευρώπη δύο ταχυτήτων και στην αγροτική δραστηριότητα, λόγω κλιματικής αλλαγής.

✱Ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, απευθυνόμενος προς τους υπουργούς, έθεσε υπόψη τους πρόσφατο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής (SWD), με θέμα «Γεωργία και αειφόρος διαχείριση των υδάτων στην ΕΕ», στο οποίο αναλύονται τα τρέχοντα εργαλεία πολιτικής, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας του νερού, καλώντας τους να τα αξιοποιήσουν.

✱Παράλληλα, τόνισε ότι είναι κορυφαίας σημασίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η καινοτομία, η μεταφορά γνώσης και, ιδιαίτερα, η στήριξη των επενδύσεων.
«Η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των πόρων απαιτεί περαιτέρω επενδύσεις και καλύτερη γνώση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

✱Αυτό που θα πρέπει να διερωτηθούμε, ως Ελλάδα, είναι αφενός τι κάνουμε για να αξιοποιήσουμε με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο τα υφιστάμενα εργαλεία πολιτικής και πώς σχεδιάζουμε την πολιτική μας στην αγροτική καινοτομία και γνώση, που αποτελούν «κλειδί» για την αντιμετώπιση των κορυφαίων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας των υδάτινων πόρων.

✱Το πρόγραμμα PRIMA θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα-Πλαίσιο της ΕΕ για
την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» και από εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

✱Στο PRIMA συμμετέχουν 9 κράτη-μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα,
Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία), το Ισραήλ, η Τυνησία και η Τουρκία, που διαθέτουν συμφωνία σύνδεσης με το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», και 4 τρίτες μεσογειακές χώρες, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Μαρόκο.

✱Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των
οποίων τα 200 εκατομμύρια θα προέλθουν από τον «Ορίζοντα 2020», ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο PRIMA. Η σύμπραξη έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 10 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2018. Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για τη δεκαετία 2018 – 2028.

PRIMA
Συνεργασίες για την ανάπτυξη κοινών καινοτόµων λύσεων

Οι ευκαιρίες χρηµατοδότησης τέτοιων προσεγγίσεων είναι πολλές, αρκεί να υπάρχει στόχευση και σχεδιασµός. Αξίζει να αναφέρουµε, για παράδειγµα, ότι το «προσαρµοσµένο στα µέτρα µας» πρόγραµµα PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area) αποτελεί πρόταση συνεργασίας στους τοµείς της Έρευνας και της Καινοτοµίας στην περιοχή της Μεσογείου, για την ανάπτυξη κοινών καινοτόµων λύσεων, ικανοτήτων (capacities) και γνώσεων για τη διαχείριση των υδάτων και των αγροδιατροφικών συστηµάτων, ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικά στην κλιµατική αλλαγή, πιο αποτελεσµατικά, αποδοτικά ως προς το κόστος και βιώσιµα, και να συµβάλουν στην επίλυση κρίσιµων προβληµάτων της περιοχής µε έµφαση στην έλλειψη νερού, στην ασφάλεια των τροφίµων, στη διατροφή, στην υγεία, στην ευηµερία και στη µετανάστευση.

Το ΥΠΑΑΤ το ξέρει αυτό;

Στο πλαίσιο της προετοιµασίας κάθε κράτους-µέλους που µετέχει στο PRIMA, συγκεντρώνονται και αποτυπώνονται νέες ιδέες και προτάσεις για έργα ή προγράµµατα που θα ήταν χρήσιµο να χρηµατοδοτηθούν από εθνικούς ή/και κοινοτικούς πόρους, µε στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του προγράµµατος για την ελληνική κοινωνία και οικονοµία και την επίλυση των κοινών προκλήσεων της περιοχής της Μεσογείου. Άραγε το ΥΠΑΑΤ το γνωρίζει;