Συνάντηση αγροτών και κτηνοτρόφων Ξάνθης με τον Αν. Υπουργό Άμυνας Δ. Βίτσα

Συνάντηση αγροτών και κτηνοτρόφων Ξάνθης με τον Αν. Υπουργό Άμυνας Δ. Βίτσα

Συνάντηση με αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων και αγροτών είχε στην Ξάνθη την Δευτέρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μετά από αίτημά τους, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στην περιοχή, όπου παρέστη στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης του Δ’ Σώματος Στρατού από τον απερχόμενο Διοικητή Αντιστράτηγο Ιωσήφ Μαυράκη στον νέο Διοικητή Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά.

Η συνάντηση του κ. Βίτσα με τους αγρότες, σύμφωνα με την ΕΡΑ Κομοτηής, έγινε στα γραφεία της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος των αγροτών Κώστας Δαλάτσης και ο εκπρόσωπος των Κτηνοτρόφων Σάκης Λουκμακιάς παρουσία των βουλευτών Στάθη Γιαννακίδη και Γρηγόρη Στογιαννίδη.

Στη συνάντηση, πέρα από την φορολογία, τέθηκαν επιμέρους ζητήματα όπως το κόστος των αγροεφοδίων και το ύψος του ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο.  Ο Δημήτρης Βίτσας επικοινώνησε με τον αρμόδιο Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και μετέφερε κάποια αυτά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις.

Από την πλευρά των κτηνοτρόφων τέθηκε το θέμα του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος, αλλά και το κόστος παραγωγής ενώ χαρακτήρισαν δυσβάσταχτα τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα για τον κλάδο. Ο Κώστας Δαλάτσης επεσήμανε ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν πρέπει να φορολογούνται ως εισόδημα, προσθέτοντας ότι ήδη είναι χαμηλό το αφορολόγητο αλλά και ότι θα πρέπει να καταβάλλονται ως αντιστάθμισμα για τις χαμηλές τιμές. Πρόσθεσε ότι το αυξημένο κόστος μειώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Παράλληλα έγινε εκτενής συζήτηση και ενημέρωση από τον Υπουργό για τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα δάνεια από το Πράσινο Ταμείο.

Υπόμνημα

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι κατέθεσαν ένα υπόμνημα στον κ. Βίτσα, το οποίο αναφέρει:

«Κύριοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός τομέας έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και πολύ περισσότερο από τους Νόμους που έχει ψηφίσει και η δική σας Κυβέρνηση, οι οποίοι μας εξοντώνουν φορολογικά. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Περιφέρειά μας, είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδος σε παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Όταν χτυπάτε εμάς, χτυπάτε τον φτωχό Έλληνα καταναλωτή που προσπαθεί να θρέψει την οικογένειά του.

Παρακάτω σας θέτουμε τα αιτήματά μας, που θέλουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας:

  1. Μείωση της φορολογίας στην αγροτική παραγωγή
  2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  3.  Μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν πάλι ανταγωνιστικά και εξαγώγιμα» καταλήγει το υπόμνημα.