Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για το ΟΣΔΕ 2016 παρά την παράταση ενός μηνός

Έως τις 15 Ιουνίου οι δηλώσεις με απόφαση Φ. Χόγκαν, αλλά το υπουργείο πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες

Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για το ΟΣΔΕ 2016 παρά την παράταση ενός μηνός

Την παράταση για έναν μήνα (από 15 Μαΐου στις 15 Ιουνίου) της υποβολής αίτησης για άμεσες ενισχύσεις από τους αγρότες (ΟΣΔΕ) ανακοίνωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ανταποκρινόμενος σε αιτήματα κρατών-μελών, τα οποία διατυπώθηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο από την ανακοίνωση ως την πράξη ο δρόμος είναι μεγάλος αλλά και παράλληλα… μικρός, αφού ο ένας αυτός μήνας μπορεί να αποδειχτεί πολύ λίγος, αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν τρέξει τις διαδικασίες.

Πρώτα από όλα, η παράταση αυτή είναι δυνητική για το κάθε κράτος-μέλος, οπότε η χώρα μας θα πρέπει άμεσα να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της. Επίσης θα πρέπει άμεσα να ενημερωθούν οι παραγωγοί ώστε να προγραμματίσουν σωστά τις υποχρεώσεις τους ώστε να υποβάλλουν σωστά τις δηλώσεις. Ο χρόνος πιέζει, μιας και η παράταση ανακοινώθηκε εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και εκ των πραγμάτων –λόγω εορταστικής ραστώνης– έχουν ήδη χαθεί τα πρώτα 24ωρα.

Όπως τονίζεται πάντως στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, είναι εξ ολοκλήρου θέμα των κρατών-μελών εάν θα επιλέξουν να επωφεληθούν από την ευελιξία που παρέχεται, ενώ για το σκοπό αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια τυπική εφαρμογή του σχετικού κανονισμού, η οποία αναμένεται δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της ΕΕ (διαδικασία που χρειάζεται επίσης κάποιες ημέρες).

Επί του θέματος ο Φιλ Χόγκαν δήλωσε: «Η απόφαση της ΕΕ να δείξει αυτή την εξαιρετική ευελιξία αντανακλά τη σοβαρότητα της οικονομικής κατάστασης σε ορισμένες γεωργικές αγορές και κάποιες περιορισμένες εξαιρετική δυσκολίες που προκύπτουν από το πρώτο έτος εφαρμογής των νέων καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων και των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης. Αναμένεται αυτή η χαλάρωση των κανόνων να βοηθήσει τους γεωργούς που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην έγκαιρη υποβολή των αιτήσεών τους».

Χρήστος Διαμαντόπουλος