Συνθετικό κρέας: Αιχμές Coldiretti ότι εξυπηρετεί συμφέροντα πολυεθνικών

Η συγκυρία της έλευσης του συνθετικού κρέατος κρίνεται ακατάλληλη, καθώς λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που οι καταναλωτές στρέφονται ξανά στην τοπική παραγωγή

Αιχμές Coldiretti για τα κίνητρα της ανάδυσης του συνθετικού κρέατος
Αιχμές Coldiretti για τα κίνητρα της ανάδυσης του συνθετικού κρέατος
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Ενα βήμα πιο κοντά στις αγορές βρίσκεται το συνθετικό κρέας μετά τη συμφωνία ανάμεσα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το υπουργείο Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ για την από κοινού κανονιστική ρύθμιση του προϊόντος, εγείροντας εκ νέου τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, η ιταλική συνομοσπονδία ανεξάρτητων καλλιεργητών Coldiretti εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για τα κίνητρα της μεταχείρισης που τυγχάνει το εργαστηριακό κρέας.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη αγροτική οργάνωση στην Ευρώπη, η συγκυρία της έλευσης του συνθετικού κρέατος κρίνεται ακατάλληλη, καθώς λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που οι καταναλωτές στην Ιταλία στρέφονται ξανά στην τοπική παραγωγή βόειου κρέατος. Η Coldiretti κάνει λόγο για «ιστορική ανάκαμψη» στην κατανάλωση κρέατος στην Ιταλία, καθώς τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2018 δείχνουν ότι οι δαπάνες για το προϊόν αυξήθηκαν κατά 3% για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν βρεθεί την τελευταία εξαετία.

Η μεγάλη αγροτική οργάνωση θεωρεί ότι το νέο προϊόν εξυπηρετεί συμφέροντα πολυεθνικών

«Η προώθηση εναλλακτικών του παραδοσιακά παραγόμενου κρέατος είναι μια επιδέξια “μαρκετινίστικη” ενέργεια, που στοχεύει στην αλλαγή των φυσικών τρόπων διατροφής που βασίζονται στην ποιότητα και την παράδοση», δήλωσε ο πρόεδρος της Coldiretti, Ettore Prandini. Μάλιστα, ο Prandini πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, αποδίδοντας τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ στην εμπλοκή μεγάλων συμφερόντων. «Πίσω από την επαναλαμβανόμενη και αβάσιμη κινδυνολογία γύρω από το κόκκινο κρέας υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική πολυεθνικών εταιρειών», υπογραμμίζει.

Οι υποστηρικτές του συνθετικού κρέατος, το οποίο παράγεται στο εργαστήριο και αναπτύσσεται σε κυτταροκαλλιέργεια, θεωρούν ότι η καινοτόμος τεχνολογία παραγωγής του μπορεί να δώσει λύσεις σε μειονεκτήματα της παραδοσιακής παραγωγής κρέατος.

Ωστόσο, η Coldiretti απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η προώθηση του προϊόντος έγκειται σε περιβαλλοντικές ανησυχίες. «Δεδομένου ότι το ζωικό κεφάλαιο αντιπροσωπεύει μόλις το 15%-18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, είναι παράλογο να αγνοούμε τους πραγματικούς υπαιτίους της τρέχουσας κλιματικής κρίσης, που δεν είναι άλλοι από τους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας», αναφέρει η ιταλική αγροτική οργάνωση. Εξάλλου, η προτίμηση των καταναλωτών σε προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης έχει προκαλέσει μια αυξανόμενη τάση εκτροφής παραδοσιακών ιταλικών φυλών, η οποία, σύμφωνα με την Coldiretti, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση τοπίων, εδαφών, παραδόσεων και πολιτισμών.

-Διαφήμιση-