Σύσκεψη φορέων στη Λάρισα για ΤΤΙΡ, CETA

Σύσκεψη φορέων στη Λάρισα για ΤΤΙΡ, CETA

H πρωτοβουλία ΔΙΚΤΥΟ φορέων και Ενεργών Πολιτών κατά των επιχειρούμενων διατλαντικών συμφωνιών ΕΕ-ΗΠΑ-Καναδά ΤΤΙΡ, CETA καλεί σε σύσκεψη Θεσσαλικούς κοινωνικούς, αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς και πολίτες.

Η σύσκεψη γίνεται τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα, στον ημιόροφο του ξενοδοχείου «Μετροπόλ» με θέματα: Ενημέρωση για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, συγκρότηση Πανθεσσαλικού Δικτύου Φορέων και ενεργών Πολιτών κατά της ΤΤΙΡ, CETA και συντονισμός δράσεων στην τοπική κοινωνία. Στόχος των διοργανωτών να συγκροτηθεί ένα Πανθεσσαλικό Δίκτυο Φορέων και Ενεργών Πολιτών κατά της ΤΤΙΡ, CETA και να υπάρξει ένας συντονισμός δράσεων σε τοπικό επίπεδο, με δεδομένο και το σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης, λόγω αδιαφάνειας, όταν στις εν κρυπτώ συζητήσεις (ΗΠΑ και ΕΕ), το περιβάλλον, η ασφάλεια των τροφίμων αλλά και θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών, υπονομεύονται καθώς αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων. Με τη μεταβίβαση κιόλας δημοκρατικών εξουσιών, οι πολυεθνικές εταιρίες ούτε λίγο – ούτε πολύ, αποκτούν υπόσταση ισοδύναμη με έθνους – κράτους.

Οι κρυφές διαπραγματεύσεις έγιναν γνωστές μόλις τον περασμένο Μάιο μετά τις αποκαλύψεις της Greenpeace, ενώ στη συνάντηση της Βαρκελώνης καταγράφηκε η πρώτη αντίδραση όταν δήμαρχοι υπέγραψαν διακήρυξη για τις ελεύθερες ζώνες από τις επίμαχες συμφωνίες. Πρωτοβουλία που υιοθετήθηκε και από τον Δήμο Λαρισαίων κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμη: Ριγμένοι από τη Διατλαντική Συμφωνία (TTIP) Ευρωπαίοι και Έλληνες αγρότες

Το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace μετέφερε ήδη το θέμα στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ζητώντας τη δημιουργία ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εξέταση των θεμάτων που άπτονται των συμφωνιών CETA και TTIP και σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες, όπως του δικτύου οργανώσεων και συλλογικοτήτων, εντείνονται οι προσπάθειες κινητοποίησης πολιτών, κομμάτων και κυβερνήσεων με δεδομένο ότι οι συμφωνίες αναμένεται να ψηφισθούν έως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι τοπικοί φορείς «σε γενικές γραμμές, με τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTiP) και τη Γενική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά (CETA) μεταξύ άλλων, ο πολίτης δεν θα γνωρίζει τι τρώει (καταργείται η αρχή της προφύλαξης στα θέματα δημόσιας υγείας, σήμανση κλπ). Καταργείται ο έλεγχος των αγορών από τους δημόσιους δημοκρατικούς θεσμούς, προωθούνται πολιτικές εισαγωγών και καλλιέργειας μεταλλαγμένων. Των ορμονούχων, για παράδειγμα, βοοειδών κρεάτων, της ανεξέλεγκτης χρήσης φυτοφαρμάκων, της κατάργησης της προστασίας ποιοτικών και παραδοσιακών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ). Επίσης μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς, ιδιωτικοποιούνται δημόσια αγαθά (ενέργεια, υγεία κ.α.) ενώ απορρυθμίζονται εργασιακές σχέσεις.

Οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλίας, οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες έχουν ιδιαίτερους λόγους να ανησυχούν από τις επιχειρούμενες συμφωνίες διατλαντικού εμπορίου και υπηρεσιών ΕΕ με ΗΠΑ και Καναδά. Γιατί η παραγωγική της βάση των ποιοτικών εταιρικών και ονομασίας προέλευσης τροφίμων και ποτών (φέτα, τυροκομικά, ελιά και δενδροκομικά, κρασιά κλπ), αν υπογραφούν οι συμφωνίες όπως προτείνονται σήμερα, θα υποστεί πλήγμα αφού σταδιακά θα αρθεί η προστασία και οι ενισχύσεις που έχουν έως σήμερα από το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των αναπτυξιακών νόμων και μέτρων του ΕΣΠΑ. Επίσης το σύνολο των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων θα δεχθεί ισχυρό ανταγωνισμό στην αγορά με την απελευθέρωση των εισαγωγών των μεταλλαγμένων με την κατάργηση της κοινοτικής αρχής της προφύλαξης».

Γ.Ρ.