Σιτάρι: Γεµάτοι οι ιταλικοί µύλοι, ποντάρουν σε δεύτερο ηµίχρονο οι εξαγωγείς

Χαμηλή εξακολουθεί να είναι η κινητικότητα στην εγχώρια αγορά του σκληρού τη στιγμή που, μετά από κάποιες εβδομάδες σταθερότητας, οι πιέσεις στις τιμές έχουν επανακάμψει και, μάλιστα, με αρκετή ένταση.

Παρά το φρένο στις εξαγωγές της Τουρκίας, το ενδιαφέρον των αγοραστών παραμένει ασθενικό, καθώς οι ιταλικοί μύλοι εμφανίζονται καλυμμένοι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου από τις ποσότητες που αγόρασαν το προηγούμενο διάστημα. Αρκετές από αυτές μάλιστα παραδίδονται τις τελευταίες εβδομάδες προκαλώντας στα ιταλικά λιμάνια τον ανάλογο συνωστισμό. Εκτιμάται ότι πάνω από 1,1 εκατ. τόνοι τουρκικού σιταριού έχουν δεσμευθεί για εξαγωγή από την έναρξη της εμπορικής σεζόν, ενώ κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν το νούμερο αυτό να φτάσει τους 1,5 εκατ. τόνους μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους, εφόσον οι αρχές της γειτονικής χώρας αποφασίσουν να χαλαρώσουν τις διαδικασίες για την έκδοση νέων εξαγωγικών διαδικασιών.

Πέφτει το καναδέζικο

Η επιθετική εξαγωγική παρουσία της Τουρκίας (παρά τη μίνιμουμ τιμή των 400 δολ./τόνο που ορίστηκε στη διάρκεια της σεζόν) είχε ως αποτέλεσμα να καμφθεί και η αντίσταση των Καναδών που αναγκάστηκαν να ρίξουν τις δικές τους τιμές, κάτι που αποτυπώνεται στα εμπορικά κέντρα της Ιταλίας τις τελευταίες εβδομάδες. Στην Αλταμούρα οι τιμές του καναδέζικου σκληρού υποχώρησαν 23 ευρώ/τόνο την περασμένη Παρασκευή, έχοντας καταγράψει πτώση 7 ευρώ/τόνο μια εβδομάδα νωρίτερα, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται πλέον για την ποιοτική κατηγορία Νο 1 στα 452-455 ευρώ/τόνο. Ομοίως, στο Μπάρι το καναδέζικο Νο 1 έχασε 25 ευρώ/τόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες και πλέον «παίζει» στα 455-460 ευρώ/τόνο.

Η πτώση συμπαρέσυρε, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις τιμές του ιταλικού σιταριού, με την Αλταμούρα να «γράφει» την Παρασκευή νέες απώλειες 5 ευρώ/τόνο σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες, ενώ την Τρίτη στo Μπάρι οι δύο πρώτες κατηγορίες απώλεσαν 5 ευρώ, με την τρίτη να παραμένει αμετάβλητη. Το κλίμα αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη Φότζια όπου πάντως την Τετάρτη η πτώση περιορίστηκε στην πρώτη κατηγορία που έχασε 3 ευρώ τη στιγμή που η δεύτερη κατηγορία έμεινε αμετάβλητη ενώ η τρίτη ενισχύθηκε κατά 5 ευρώ.

Στη διάρκεια των τελευταίων τριών συνεδριάσεων στη βασική αγορά του ιταλικού Νότου η πρώτη κατηγορία (ελάχιστο ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%) έχει υποχωρήσει 15 ευρώ/τόνο και πλέον κινείται στα 380-385 ευρώ/τόνο, η δεύτερη κατηγορία (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%) έχει υποχωρήσει 20 ευρώ/τόνο και κινείται στα 365-370 ευρώ/τόνο, ενώ 20 ευρώ/τόνο έχει χάσει και η τρίτη κατηγορία (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 10,5%) στα 330-335 ευρώ/τόνο.

Στα 320 ευρώ το FOB

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να πιεστεί η τιμή εξαγωγής και στη χώρα μας που πλέον κινείται στα 320 ευρώ/τόνο FOB. Στην πράξη, βέβαια, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για νέες δουλειές, καθώς αυτά τα επίπεδα τιμών σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα κοστολόγια των εγχώριων εμπόρων που, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο μισό της εμπορικής σεζόν, προτιμούν να κρατήσουν στάση αναμονής. Η προσδοκία είναι ότι στο «δεύτερο ημίχρονο» και με το τουρκικό τονάζ να έχει πλέον εξαντληθεί, η αγορά θα δώσει ευκαιρίες.

Σε χαμηλό 30ετίας το παγκόσμιο στοκ

Άλλωστε, παρά το σοκ που προκάλεσε η εξαγωγική δραστηριότητα της Τουρκίας, το παγκόσμιο ισοζύγιο εξακολουθεί να είναι κάτι παραπάνω από σφιχτό, κάτι που αποτυπώνεται και στο τελευταίο report του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC). Τα αρχικά αποθέματα, αν και έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 600.000 τόνους σε σχέση με το report Σεπτεμβρίου και πλέον τοποθετούνται στους 6,6 εκατ. τόνους, παραμένουν 10,8% λιγότερα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ενώ η παγκόσμια παραγωγή υπολογίζεται στους 31,3 εκατ. τόνους, που αντιστοιχούν σε αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 20 και πλέον ετών.

Παράλληλα, η κατανάλωση εκτιμάται στους 33,9 εκατ. τόνους (-2,1% σε σχέση με έναν χρόνο πριν), με τα αποθέματα στο τέλος της σεζόν να αναμένονται σε 4,1 εκατ. τόνους, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον των τελευταίων 30 ετών. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, και η εκτίμηση του IGC ότι η Τουρκία μπορεί να «πιάσει» τους 1,7 εκατ. τόνους εξαγωγής.