Σιτάρι: Με ώθηση από την Τυνησία, στα 350 ευρώ η εξαγωγή στο σκληρό

Κινητικότητα στην ελληνική αγορά, καθώς τοποθετούνται οι ξένοι traders

«Ζεσταίνεται» ξανά, η εγχώρια αγορά του σκληρού σιταριού στον απόηχο του τελευταίου διαγωνισμού της Τυνησίας o οποίος μοιάζει να αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον των μεγάλων ξένων traders για ελληνικό προϊόν.

Στη διαγωνιστική διαδικασία που «έτρεξε» στις 12 Δεκεμβρίου, η βορειοαφρικανική χώρα προμηθεύτηκε 75.000 τόνους σκληρού σιταριού σε τρία φορτία των 25.000 τόνων για παράδοση στο διάστημα 1 Ιανουαρίου- 5 Φεβρουαρίου 2024. Το αντίτιμο κυμάνθηκε από 436,89 έως 437,98 δολάρια/τόνο c&f, δίνοντας μια μέση τιμή που αγγίζει τα 438 δολάρια και, με την τρέχουσα ισοτιμία, «μεταφράζεται» σχεδόν σε 406 ευρώ/τόνο, δηλαδή 15 ευρώ πάνω από τα 391 ευρώ/τόνο του προηγούμενου διαγωνισμού του Νοεμβρίου.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι ο ιταλικός οίκος Καζίλο ο οποίος θα εκτελέσει δύο από τα παραπάνω φορτία (σ.σ. το τρίτο ανέλαβε η Viterra) βολιδοσκοπεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα την εγχώρια αγορά για ένα καράβι 27.500 τόνων κάνοντας λόγο για μια τιμή 350 ευρώ/τόνο FOB. Σημειωτέον ότι τις προηγούμενες μέρες, ο Καζίλο φόρτωνε σε ελληνικό λιμάνι (Βόλος) με 330-335 ευρώ/τόνο ενώ πριν από δύο εβδομάδες εκτελούσε δουλειά στα 320 ευρώ/τόνο FOB.

Πρέσινγκ στους μύλους

Με την εξαγωγική τιμή στα «πάνω» της, η πίεση διαχέεται και προς την πλευρά των εγχώριων μύλων οι οποίοι δέχονται κρούσεις να ανέβουν πάνω από τα 340 έως 360 ευρώ/τόνο- αναλόγως ποιότητας- στα οποία αγοράζουν το τελευταίο διάστημα- δίχως πάντως για την ώρα να ενδίδουν αφού δηλώνουν καλυμμένοι ως προς τις ανάγκες τους. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι θα ακολουθήσουν σταδιακά, έστω και πιο νωχελικά, τους ρυθμούς της εξαγωγικής αγοράς.

Αμετάβλητες οι τιμές στην Ιταλία

Παρόμοια μηνύματα ψυχραιμίας εκπέμπουν και οι Ιταλοί μυλωνάδες οι οποίοι έχουν στοκάρει στις αποθήκες τους μεγάλες ποσότητες τουρκικού σιταριού το οποίο φαίνεται ότι έχει δρόμο ακόμα μέχρι να καταναλωθεί. Αυτό πιθανότατα εξηγεί και την σταθερότητα που παρατηρείται στην ιταλική αγορά όπου η τιμή για παράδοση στους μύλους δεν έχει «ξεκολλήσει» από τα 350-360 ευρώ/τόνο ενώ το σύνολο των τοπικών χρηματιστηριακών κέντρων δεν παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις, πέραν κάποιων μικροδιορθώσεων που μειώνουν το spread μεταξύ των διαφόρων ποιοτικών κατηγοριών.

Στη νέα λίστα της Φότζια που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, οι τιμές παρέμειναν για ακόμα μια εβδομάδα αμετάβλητες, με την πρώτη ποιοτική κατηγορία (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%) να διαπραγματεύεται στα 380-385 ευρώ/τόνο, τη δεύτερη (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%) στα 360-375 ευρώ/τόνο και την τρίτη (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 10,5%) στα 330-335 ευρώ/τόνο. Εξίσου… απαθής έμεινε στα νέα από την Τυνησία μια μέρα μετά και η Μπολόνια, βασική αγορά του ιταλικού Βορρά ενώ την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στο Μπάρι είχε αυξηθεί κατά 5 ευρώ/τόνο μόνο η μίνιμουμ τιμή της πρώτης ποιοτικής κατηγορίας, με τις υπόλοιπες να παραμένουν σταθερές.

Προς μείωση εκτάσεων τη νέα σεζόν η ΕΕ

Πέραν του φρένου στις εξαγωγές της Τουρκίας, υποστηρικτικά στο σενάριο της ανάκαμψης τιμών στο δεύτερο ημίχρονο της εμπορικής σεζόν λειτουργεί και η διαφαινόμενη μείωση των εκτάσεων στην ΕΕ- με την εξαίρεση… της Ελλάδας. Ειδικότερα, στη Γαλλία οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση 10,5% σε σχέση με πέρυσι στα 2,05 εκατ. στρέμματα -κυρίως λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εμποδίζουν τις σπορές- έκταση που υπολείπεται επίσης 15,7% του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών. Για την Ιταλία επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο επίσημο νούμερο, πηγές από την αγορά ωστόσο κάνουν λόγο για μείωση των εκτάσεων 7%-8% που «μεταφράζεται» σε 1 εκατ. στρέμματα. Αντίθετα, η χώρα μας οδεύει, όπως όλα δείχνουν, προς αύξηση των εκτάσεων σε διψήφιο ποσοστό από 10% έως 15%, με το κύριο ερωτηματικό να αφορά στη Θεσσαλία και δη στις εκτάσεις που «χτυπήθηκαν» από τον Daniel.

Σε υψηλό 18 ετών η σοδειά της Τουρκίας

Στα επίπεδα των 4,3 εκατ. τόνων ανήλθε η φετινή σοδειά σκληρού σιταριού στην Τουρκία, νούμερο που αντιστοιχεί σε υψηλό 18 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Δημητριακών της χώρας, η συνολική παραγωγή σιταριού (μαλακού και σκληρού) ανήλθε σε 21,8 εκατ. τόνους ανακάμπτοντας από τους 17,7 εκατ. τόνους όπου είχε υποχωρήσει προ διετίας (2021).

Στο σκληρό, ειδικότερα, η παραγωγή φέτος σημείωσε άνοδο 15% σε σύγκριση με τους 3,75 εκατ. τόνους το 2022 ενώ το 2021 είχε διαμορφωθεί σε 3,15 εκατ. τόνους. Σημειωτέον εδώ ότι το φετινό νούμερο καθιστά την γειτονική χώρα το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, ξεπερνώντας και τον Καναδά ο οποίος, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, θα κινηθεί γύρω από τους 4,1 εκατ. τόνους (23% κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών). Εξάλλου, το Τουρκικό Συμβούλιο Δημητριακών (TMO) πραγματοποίησε φέτος και ρεκόρ στις αγορές από τους ντόπιους παραγωγούς που ξεπέρασαν τους 13 εκατ. τόνους.

Όσον αφορά στις εξαγωγές, εκτιμήσεις εμπορικών κύκλων αναφέρουν ότι έχουν ξεπεράσει φέτος τους 1,1 εκατ. τόνους ενώ τουλάχιστον 50.000 τόνοι έχουν προγραμματισθεί να εκτελεσθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.