Στα «σκαριά» μελισσοκομικό πάρκο στην Αχαΐα

Μια σημαντική πρωτοβουλία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και πνεύμονα πρασίνου, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νομού, βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίησή της.

Πρόκειται για ένα όραμα χρόνων του συλλόγου και αφορά τη δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου, για τοπική και συλλογική δράση, με επίκεντρο τη μέλισσα και το μέλι, αλλά και άλλα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, με σκοπό να αφυπνίσει συνειδήσεις μικρών και μεγάλων.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο γραμματέας του συλλόγου, Βασίλης Αλιχός, τέτοιος χώρος δεν υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα και πως προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εγκατάσταση βοτανικού κήπου, μουσείου και χώρου έκθεσης προϊόντων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους μαθητές και στις σχολικές δράσεις, προκειμένου τα παιδιά να ανακαλύψουν βιωματικά τι συμβαίνει μέσα σε μια κυψέλη, τα είδη και τους ρόλους που υπάρχουν σε μια κυψέλη (εργάτριες, βασίλισσα, κηφήνες), αλλά και πώς γίνεται ο τρύγος του μελιού και όσα παράγει ένας μελισσοκόμος (μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, κερί). Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δράσεις φύτευσης μελισσοκομικών φυτών.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας, Αναστάσιος Δημητρόπουλος, και ο κ. Αλιχός, συναντήθηκαν με τη βουλευτή Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου, με θέμα τη δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου. Συμμετείχε και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Τσαγκαράκης.

Η κα Αλεξοπούλου ανέπτυξε τα οφέλη από τη δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου στην Αχαΐα, αφού θα γίνει σημείο αναφοράς για τη Δυτική Ελλάδα. Με την ίδρυση του πάρκου, ο κλάδος της μελισσοκομίας, που αποτελεί σημαντικό τομέα της τοπικής αγροτικής οικονομίας, αποκτά νέες προοπτικές, ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας, παράλληλα, την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τη βουλευτή Αχαΐας και τους μελισσοκόμους ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για τη δημιουργία του μελισσοκομικού πάρκου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και η προώθηση των ελληνικών προϊόντων.