Το σκεπτικό πίσω από το «20+15» του Κίκιζα για τα συμβόλαια της νέας σεζόν στο σκληρό

Αναπροσαρμογή της εγγυημένης τιμής λόγω των αυξημένων κοστολογίων των αγροτών

Από την αφετηρία των 35 λεπτών/κιλό, η οποία, μαζί με τα μπόνους ποιότητας, μπορεί να ανέλθει και στα 38 λεπτά/κιλό εκκινούν τα συμβόλαια της νέας σεζόν στο σκληρό σιτάρι που προσφέρει η Μέλισσα-Κίκιζας.

Τα νούμερα σηματοδοτούν μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τα 20 λεπτά/κιλό (22 λεπτά μαζί με τα μπόνους) που, εδώ και μια δεκαετία, αποτελούσαν τη βάση των συμβολαίων της βιομηχανίας.

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος Αγορών Σίτου, Δημήτρης Μπακοδήμος, το κατά πόσο η διαφοροποίηση αυτή θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα φανεί στην πορεία. «Πέρυσι, δεν ήμασταν σε θέση να πούμε με σιγουριά αν η αναταραχή στις αγορές και η συνακόλουθη αύξηση στις τιμές των εισροών θα ήταν μόνιμα ή παροδικά φαινόμενα. Φέτος, οδεύουμε σχεδόν προς διπλασιασμό του ήδη αυξημένου κοστολογίου των αγροτών. Γι’ αυτό θεωρήσαμε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη κίνηση, η οποία θα επανεξετάζεται όσο διαρκεί όλη αυτή η αναστάτωση», σημειώνει.

Έως 3 ευρώ το μπόνους ποιότητας

Ο ίδιος προτιμά να προσδιορίζει την ελάχιστη εγγυημένη τιμή που προσφέρει η εταιρεία φέτος στους παραγωγούς ως «20+15 λεπτά». «Από την αρχή του προγράμματος συμβολαιακής οριοθετήσαμε τα 20 λεπτά ως βάση για τη διασφάλιση ενός μίνιμουμ επιπέδου βιωσιμότητας των παραγωγών, έχοντας κατά νου τα κοστολόγια και τις φροντίδες που πρέπει να ακολουθήσουν για να παραγάγουν ένα ποιοτικό προϊόν», υπογραμμίζει.

«Η λογική αυτή ακολουθείται και φέτος. Στα 20 λεπτά της εγγυημένης έρχεται να προστεθεί μια έκτακτη ενίσχυση 15 λεπτών για την κάλυψη της ενεργειακής κρίσης. Έτσι, φτάνουμε στην ‘‘τιμή ασφαλείας’’ των 35 ευρώ/κιλό», διευκρινίζει ο κ. Μπακοδήμος. Με το ίδιο σκεπτικό, η εταιρεία αναπροσάρμοσε ανοδικά κατά 1 ευρώ και τα ποιοτικά της μπόνους.

Έτσι, για σιτάρι με πρωτεΐνη 13,5%, 80 υαλώδη και ειδικό βάρος 80 kg/hl, το μπόνους διαμορφώνεται πλέον στα 2 λεπτά/κιλό (από 1 λεπτό έως τώρα), ενώ για πρωτεΐνη 14,5%, 80 υαλώδη και 80 kg/hl στα 3 λεπτά/κιλό (από 2). «Με τον τρόπο αυτόν, προσφέρουμε ακόμα μία βοήθεια στον παραγωγό που θέλει να παραγάγει ένα πολύ ποιοτικό προϊόν, κάτι το οποίο βέβαια συνεπάγεται ένα έξτρα κόστος», τονίζει.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση των παραγωγών είναι ιδιαίτερα θερμή. Ωστόσο, η εταιρεία, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση των συμβολαιακών εκτάσεων. «Θα παραμείνουμε στα 50.000-60.000 στρέμματα. Ο στόχος της πρωτοβουλίας μας δεν είναι ποσοτικός, αλλά ποιοτικός, δηλαδή του χρόνου στον αλωνισμό να πάρουμε ένα σιτάρι υψηλών προδιαγραφών», εξηγεί.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν πάντοτε εύκολο φέτος: «Αν και πανελλαδικά είχαμε αύξηση στρεμμάτων, οι συνολικές ποσότητες ήταν μάλλον χαμηλότερες από πέρυσι. Οι αποδόσεις μεσοσταθμικά δεν ήταν τόσο καλές, ενώ υπήρχαν και ποιοτικά προβλήματα, με αποτέλεσμα αρκετά σιτάρια να είναι εκτός του ενδιαφέροντός μας». Αυτός, όπως επισημαίνει, ήταν και ο λόγος που η Μέλισσα-Κίκιζας δεν δίστασε φέτος να ανεβάσει τον πήχη των τιμών. «Τα λειτουργούσαμε… ένα κλικ πάνω από την εξαγωγή, όμως φέτος συνειδητά αυξήσαμε αυτή την απόσταση, γιατί θέλαμε να εξασφαλίσουμε καλές ποιότητες», υπογραμμίζει.

Οι πρώτες ύλες πίεσαν τα κέρδη

Η Μέλισσα-Κίκιζας εμφάνισε το 2021 αύξηση τζίρου, ωστόσο η κερδοφορία πιέστηκε από το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών, σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 77,9 εκατ. ευρώ και της εταιρείας στα 71,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 5,4% και 2,2% αντίστοιχα, κάτι που οφείλεται στην αύξηση της αξίας των πωλήσεων, τη στιγμή που οι όγκοι υποχώρησαν σε σχέση με το 2021 όταν και, λόγω της πανδημίας, είχαν φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Εξάλλου, το κόστος από τη μεταβολή αποθεμάτων – αναλώσεις υλών και υλικών σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκε κατά 15,1% και σε επίπεδο εταιρείας κατά 10%.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η χαμηλή παραγωγή σκληρού σίτου επηρέασε ακόμη περισσότερο τις τιμές πρώτων υλών, οδηγώντας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο τιμών». Η ζήτηση, στο σύνολο της αγοράς επώνυμων ζυμαρικών, αλλά και της ιδιωτικής ετικέτας κινήθηκε αρνητικά και πάλι λόγω της σύγκρισης με το 2020.

Πάντως, το 2021 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της νέας γραμμής παραγωγής κοφτών ζυμαρικών, καθώς και φωτοβολταϊκού και μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας στο εργοστάσιο της Λάρισας. Βέβαια, το γεγονός-σταθμός για τον όμιλο το 2021 ήταν η είσοδος στην αγορά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου με την εξαγορά της Terra Creta στις συνέργειες, με την γκάμα της οποίας προσβλέπει η διοίκηση για περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών.