Στη σκιά της Novartis και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

«Δεν θέλουμε σκιές, εξετάστε τα πάντα», λένε Στουρνάρας, Πικραμμένος, Λυκουρέντζος 
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Στον αστερισμό του σκανδάλου της φαρμακευτικής εταιρίας «Νovartis» κινείται όλη η Βουλή είτε στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Σκανδάλων στο χώρο της Υγείας, κατά τα έτη 1997-2014 αλλά ακόμη στην Ολομέλεια, στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τους  Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Σε αυτό το κλίμα, με πικρίες και έντονο παρασκήνιο αλλά και με έντονες λεκτικές διαμάχες, διεξάγονται οι συνεδριάσεις, αν και το νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, είχε ευρύτερη αποδοχή, επί της Αρχής. Πήρε το πράσινο φως μεταξύ άλλων κι από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, από τον Γιώργο Αρβανιτίδη ενώ έκανε δεκτές και παρατηρήσεις του, προς τη βελτίωση του νομοσχεδίου. Στην πολιτική που ακολουθήθηκε αναφέρθηκε και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, όμως υπήρξε διαφοροποίηση από πλευράς του εισηγητή της ΝΔ, Γιώργου Στύλιου, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυξάνει τους φορείς διαχείρισης, χωρίς όμως να δίνει μακρόχρονη λύση, επιβαρύνοντας επιπλέον τον κρατικό κορβανά και χωρίς να ορίσει έναν φορέα διαχείρισης ανά περιφέρεια. Τουναντίον ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος αλλά κι ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς εξήγησαν πως δεν μπορεί να κοπεί στη μέση, ο ΦΔΠΠ. Το κλίμα δυναμιτίστηκε κι από την τροπολογία Τσιρώνη, για τη δυνατότητα φιλοξενίας αδέσποτων ζώων εντός προστατευόμενων περιοχών, η οποία τελικά αποσύρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν έντονων αντιδράσεων φιλοζωικών οργανώσεων.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές εξαιτίας του σκανδάλου «Novartis” και στην Ολομέλεια και στην Επιτροπή ενώ μαραθώνια κατάθεση έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνης Γεωργιάδης για θέματα που αφορούσαν στη θητεία του στο υπουργείο Υγείας. Οι τόνοι ανέβηκαν επανειλημμένα και  ο κ.Γεωργιάδης είχε φραστικό επεισόδιο με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία και ολίγον με τον κυβερνητικό βουλευτή Κοζάνης, Γιάννη Θεοφύλακτο. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να αντικρούσει όλες τις ερωτήσεις, για τα πεπραγμένα του ενόσω ήταν υπουργός Υγείας, για τις προσλήψεις που έγιναν στο γραφείο του, για ζητήματα του ΚΕΕΛΠΝΟ.  Παρόλα αυτά, ερωτήματα θέτουν  κοινοβουλευτικές πηγές, για το τι συμβαίνει και στο χώρο του γεωργικού φαρμάκου, κι αν είχαμε ανάλογα φαινόμενα και παρατράγουδα, με υπερτιμολογήσεις.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress