Στη σκιά των προβλημάτων της αγοράς συνεχίζει η Καλαμών

Στήριξη από τη μεταποίηση, αλλά και αποθήκευση των εμπορεύσιμων φρέσκων, συστήνει η ΔΟΕΠΕΛ

Στους 140.000 τόνους εκτιμώνται οι ποσότητες πράσινου καρπού των ποικιλιών Χαλκιδικής και Κονσερβολιάς που έχουν συλλεχθεί και βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής -πλέον- Διεπαγγελματικής Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργο Ντούτσια, σε μία περίοδο που εξελίσσεται η συλλογή του μαύρου καρπού στις Κονσερβολιές αλλά και τις Καλαμών. Τα προβλήματα της παρατεταμένης ανομβρίας που εκδηλώθηκαν σε Ανατολική Πελοπόννησο, Δυτική και Στερεά Ελλάδα, δεν επέτρεψαν κανονικά τη συλλογή, ενώ μετά από κάποιες βροχές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα, εκτίμησε ότι η συλλογή των μαύρων καρπών θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση.

Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες μαύρου καρπού που θα συγκομιστεί, ο κ. Ντούτσιας εκτίμησε μία ποσότητα της τάξεως των 50.000-60.000 τόνων (Μαύρης Κονσερβολιάς και Καλαμών), καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα στην εμπορία λόγω της πανδημίας και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι θα κατευθυνθεί προς επιτραπέζια χρήση. Κι αυτό γιατί, φέτος, αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν στην ελαιοποίηση, ιδιαίτερα των μικρότερων μεγεθών της Καλαμών, στη σκιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά της ποικιλίας, αλλά και επειδή η πανδημία τους βρήκε με αποθέματα δύο περιόδων, εξήγησε ο ίδιος.

Καίριο πλήγμα για την ποικιλία ήταν το κλείσιμο του καναλιού HORECA, στο οποίο και κατευθύνεται κυρίως εξαγωγικά το προϊόν, εν αντιθέσει με τη ζήτηση στο ράφι, που αυξήθηκε, που όμως αφορά κυρίως πράσινες ποικιλίες και λιγότερο Καλαμών.

Χαρακτηρίζοντας τις τιμές που επικρατούν για τις Καλαμών, της τάξεως των 60 λεπτών για τα 200 κομμάτια, «απαράδεκτες», και ζητώντας από τους μεγάλους μεταποιητές «να προστατεύσουν το προϊόν, στηρίζοντας κάποιες τιμές για τον παραγωγό, στον βαθμό που και οι ίδιοι μπορούν», ο κ. Ντούτσιας εξήγησε ότι μέσω αυτής της στήριξης θα στηρίξουν το ίδιο το προϊόν, το οποίο δεν θα πρέπει να απαξιώνεται. Διαφορετικά, «στο τέλος πριονίζουμε τα πόδια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι, με τις επικρατούσες τιμές, ο παραγωγός δεν μπορεί με τίποτα να καλλιεργήσει. Η Διεπαγγελματική αναμένει ακόμη τις προτάσεις της μεταποίησης σε ό,τι αφορά την ποικιλία, όπως είχε δεσμευθεί η δεύτερη στην τελευταία τηλεδιάσκεψη της οργάνωσης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς της ποικιλίας, ο ίδιος συμβούλεψε να αποθηκεύσουν το φρέσκο εμπορεύσιμο προϊόν, ελαιοποιώντας μικρότερα μεγέθη, ακόμη και τα παλαιότερα, αναλόγως του αν είναι εμπορεύσιμα ή όχι προς επιτραπέζια χρήση, για να αδειάσουν τους αποθηκευτικούς τους χώρους. «Η φετινή χρονιά είναι ίσως η μοναδική χρονιά από τις τελευταίες που ο παραγωγός πρέπει να αποθηκεύσει το προϊόν του» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι παράλληλα δίνεται η ευκαιρία και στους μεταποιητές να δουν το πρόβλημα και να μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν.