Σκύρος: Αειφόρος ανάπτυξη μέσα από το σχολείο

ο Δήμος Σκύρου ενέταξε στον σχεδιασμό του την ενεργειακή αναβάθμιση του γυμνασίου του νησιού, ώστε να αποτελέσει το πρώτο πράσινο σχολείο.
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Αξιοποιώντας μορφές πράσινης ενέργειας, ο Δήμος Σκύρου ενέταξε στον σχεδιασμό του την ενεργειακή αναβάθμιση του γυμνασίου του νησιού, ώστε να αποτελέσει το πρώτο πράσινο σχολείο. Για να είναι αποτελεσματική μία τέτοια δράση, θα πρέπει να συνοδεύεται και με αυστηρά πιστοποιητικά. Για τον λόγο αυτό, ακολουθώντας τα διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα, έκανε χρήση του προγράμματος «green destinations», με βάση τα παγκόσμια κριτήρια και τους στόχους που αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Αναφερόμενος σε αυτήν τη δράση μιλώντας στην «ΥΧ», ο δήμαρχος Σκύρου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, τόνισε: «Μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του δήμου μας στόχο έχουμε την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας. Η ανάπτυξη αυτή πρέπει να είναι ταυτισμένη απόλυτα με την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως επίσης και με τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Βασική προϋπόθεση αυτών των ενεργειών είναι η εκπαίδευση, η οποία περνάει μέσα από το σχολείο. Με τη δημιουργία του πράσινου σχολείου δεν έχουμε σαν άμεσο στόχο μόνο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, αλλά περισσότερο θέλουμε να συμβάλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας και στη διαμόρφωση της οικολογικής συνείδησης τους μαθητές. Με αυτό τον τρόπο, τους κάνουμε ενεργούς και συμμέτοχους πολίτες».

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι η δράση αυτή θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, όπως παθητικά και ενεργειακά ηλιακά συστήματα, συστήματα εξοικονόμησης νερού, βιοκλιματικές εφαρμογές και βιοκλιματικό γυμναστήριο.

Πού θα βρεθούν τα χρήματα

Στο ερώτημα αυτό ο κ. Χατζηγιαννάκης εστίασε στο ΕΣΠΑ, στο οποίο έχει ενταχθεί και η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου: «Mετά από διαβούλευση με όλους τους φορείς και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών ένταξης στο πρόγραμμα, στο επόμενο διάστημα προχωράμε στην έναρξη των εργασιών υλοποίησης του έργου».

Τοπική ανάπτυξη

Αναφερόμενος στην τοπική οικονομία και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Χατζηγιαννάκης τόνισε: «Θέλουμε μέσα από τις πρακτικές και τις δράσεις μας να ενισχύσουμε διάφορες παραγωγικές δομές όπως αυτές του τουρισμού και της γεωργίας. Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είναι σημαντικά και μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες στους συμπολίτες μας ώστε, να τους κρατήσουμε στον τόπο μας».

 

-Διαφήμιση-