Σκληρή προδιαγράφεται η μάχη για τα 20 λεπτά στο σκληρό σιτάρι

Οι αυξημένες ποσότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό πιέζουν την τιμή στην αφετηρία του αλωνισμού, στους κερδισμένους της σεζόν τα συμβολαιακά

Σκληρή προδιαγράφεται φέτος η μάχη για τα 20 λεπτά το κιλό στο σκληρό σιτάρι

Μέρες του 2008 θυμίζει σε πολλούς παραγωγούς το σκηνικό που τείνει να διαμορφωθεί φέτος στην αγορά του σκληρού σιταριού, με τους καλά γνωρίζοντες να προεξοφλούν μάχη… σκληρή, προκειμένου οι τιμές να συγκρατηθούν κοντά στα επίπεδα των 20 λεπτών το κιλό.

Οι έντονες βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας μπορεί να «πλάγιασαν» ορισμένα από τα ώριμα σιτάρια στον Νομό Θεσσαλίας, δεν φαίνεται όμως να αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα, σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την ποσότητα της φετινής συγκομιδής. Η τελευταία αναμένεται να είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας τόσο των βελτιωμένων αποδόσεων όσο και των αυξημένων στρεμμάτων. Με δεδομένο ότι στην αγορά φέτος θα μπει με σημαντικές ποσότητες και η Θράκη –που πέρυσι λόγω των πλημμυρών δεν μπόρεσαν να σπείρουν οι παραγωγοί–, εκτιμήσεις που κάνουν λόγο ακόμα και για πάνω από 1,3 εκατ. τόνους δεν φαντάζουν εκτός πραγματικότητας.

Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν τα πρώτα στοιχεία από τις «άκρες» του κάμπου, δηλαδή ορισμένα χωριά στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, που μαζί με την Ανθήλη Λαμίας άνοιξαν αυτή την εβδομάδα την αυλαία του φετινού αλωνισμού. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 2% των συνολικών εκτάσεων είχε συγκομιστεί, με τον κύριο όγκο της Θεσσαλίας να μπαίνει στα αλώνια τις αμέσως επόμενες μέρες και τη Μακεδονία και τη Θράκη να ακολουθούν.

Εμπορικές πράξεις για τη νέα σοδειά μπορεί να μη γίνονται αυτήν τη στιγμή, όμως τα μηνύματα που λαμβάνουν οι παραγωγοί είναι σαφή: «Οι ενδιάμεσοι μας μιλούν για 18 λεπτά το κιλό το πολύ. Τιμή, δηλαδή, που μας πάει πίσω στον Νοέμβριο του 2008», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδηρόπουλος. «Στη Θεσσαλία, αύξηση 35% στις εκτάσεις σε σχέση με πέρυσι», τονίζει, προσθέτοντας ότι «δεν καταγράφεται στα τιμολόγια αγοράς σπόρων, καθώς φέτος είχαμε σε μεγάλο βαθμό σπορά με σιτάρι από την αποθήκη».

Παρόμοιες τιμές «ακούγονται» και στη Βόρεια Ελλάδα. «Μας λένε για 17 και 18 λεπτά το κιλό. Σίγουρα η χρονιά προδιαγράφεται δύσκολη για το σκληρό. Στη δική μας περιοχή υπάρχει μια αύξηση τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με πέρυσι στις εκτάσεις, ενώ τα σιτάρια φαίνονται για την ώρα καλά σε ποσότητα και σε ποιότητα», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΑΕΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας.

Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί