Σκληρό πόκερ των Πρασίνων του Κοινοβουλίου με επίκεντρο την ΚΑΠ

γράφει ο Λυκ Βερνέ, γ.γ. Farm Europe

Την επομένη των εκλογών, οι υποσχέσεις υποχωρούν απέναντι στην πραγματικότητα της εξουσίας, η οποία θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ των διάφορων πολιτικών σχηματισμών. Περισσότεροι από 177 τέτοιοι σχηματισμοί και συμμαχίες εξέλεξαν υποψηφίους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καθένας τώρα θα πρέπει να διαλέξει την πολιτική ομάδα με την οποία θα πορευτεί.

Οι πιο μεγάλες ομάδες βρίσκονται στη διαδικασία συγκρότησης ενός νέου συνασπισμού, επιδιώκοντας να καταρτίσουν ένα πενταετές ευρωπαϊκό πολιτικό πρόγραμμα, πριν καν αποφασίσουν ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα το εφαρμόσουν. Οι συμμετέχοντες στις προγραμματικές αυτές συσκέψεις είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EΛΚ), η Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι.

Με αυτήν τη νέα μεθοδολογία εργασίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν την πλειοψηφία των 376 ψήφων, μέχρι την αποχώρηση των Βρετανών ευρωβουλευτώ οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν να μην πρόκειται να συμβεί το Brexit. Η πλειοψηφία είναι δυνατό να επιτευχθεί με τον συνασπισμό των τεσσάρων παραπάνω ομάδων ή, εναλλακτικά, με τον συνασπισμό ΕΛΚ και Σοσιαλιστών είτε με τους Φιλελεύθερους, είτε με τους Πράσινους.

Οι πιο μεγάλες ομάδες βρίσκονται στη διαδικασία συγκρότησης ενός νέου συνασπισμού, επιδιώκοντας να καταρτίσουν ένα πενταετές ευρωπαϊκό πολιτικό πρόγραμμα, πριν καν αποφασίσουν ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα το εφαρμόσουν.

Πράξη δεύτερη

Πέντε είναι τα κεφάλαια του υπό διαμόρφωση πολιτικού προγράμματος: Το πρώτο εστιάζει στο «περιβάλλον» και σε αυτό εντάσσονται και τα ζητήματα «διατροφής», όρος που στο εξής προτείνεται σε αντικατάσταση εκείνου της «γεωργίας». Ακολουθούν τα κοινωνικά ζητήματα, η καινοτομία και η ψηφιοποίηση, η ασφάλεια και το κράτος δικαίου και, τέλος, οι εξωτερικές σχέσεις. Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο πρόκειται να γραφτεί η συνέχεια του έργου της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, την οποία οι Πράσινοι ανέδειξαν σε προτεραιότητά τους κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Σήμερα, ζητούν την προεδρία της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να έχουν ενισχυμένο λόγο στα ζητήματα της ΚΑΠ, αλλά και για να επιδιωχθεί η πολιτική προσέγγιση με την Επιτροπή Περιβάλλοντος. Η προεδρία της Επιτροπής Γεωργίας θα τους επέτρεπε να πιέσουν, ώστε να δοθούν ενισχυμένες αρμοδιότητες συν-απόφασης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, αλλάζοντας ριζικά τις ισορροπίες εις βάρος των υπερασπιστών της γεωργίας.

Η κίνηση αυτή των Πρασίνων αλλάζει, επίσης, τα δεδομένα στη διαδικασία διεκδίκησης της προεδρίας των Επιτροπών του Κοινοβουλίου από τις πολιτικές ομάδες, ανεβάζοντας σημαντικά τις μετοχές της Επιτροπής Γεωργίας. Η διαδικασία αυτή κρίνεται βάσει ενός αυστηρού εσωτερικού κανονισμού που δίνει αναλογικά και διαδοχικά προτεραιότητα σε κάθε πολιτική ομάδα και σε κάθε εθνική αντιπροσωπεία εντός αυτής να διεκδικήσει την προεδρία μίας Επιτροπής.

Με βάση αυτό το πολύπλοκο σύστημα και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι μόνο οι Ιταλοί σοσιαλιστές θα μπορούσαν να πάρουν την Επιτροπή Γεωργίας από τα χέρια των Πρασίνων.