Αυτό το άρθρο είναι 14 μηνών

Σκληρό σιτάρι: Στα 4,1 εκατ. τόνους η νεότερη εκτίμηση για την παραγωγή του Καναδά, σταθεροποιητικά οι ιταλικές αγορές

15/09/2023
4' διάβασμα
skliro-sitari-sta-41-ekat-tonous-i-neoteri-ektimisi-gia-tin-paragogi-tou-kanada-statheropoiitika-oi-italikes-agores-301391

Χαμηλότερα βάζουν τον πήχη για τη νέα σοδειά του σκληρού σιταριού στον Καναδά οι νεότερες εκτιμήσεις της τοπικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου.

Eιδικότερα, η υπηρεσία προβλέπει τώρα ότι η παραγωγή της βορειοαμερικανικής χώρας (μεγαλύτερος εξαγωγέας σκληρού σιταριού στον κόσμο) θα διαμορφωθεί σε 4,1 εκατ. τόνους, δηλαδή 30% κάτω σε σχέση με πέρυσι. Το νούμερο αυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα συνιστά τη δεύτερη χαμηλότερη «επίδοση» των τελευταίων 13 ετών μετά τους 3 εκατ. τόνους του 2021.

Η νεότερη πρόβλεψη συνιστά μια μετριοπαθή αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεων της Στατιστικής Υπηρεσίας που είχαν δημοσιοποιηθεί στις 29 Αυγούστου και τοποθετούσαν την παραγωγή του Καναδά στους 4,259 εκατ. τόνους. Η διόρθωση πάντως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη καθώς, όπως είχαν γράψει σε σχετικά ρεπορτάζ το ypaithros.gr και η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», το report του Αυγούστου βασιζόταν σε στοιχεία από δορυφορικούς και επίγειους σταθμούς μέχρι το τέλος Ιουλίου – επομένως δεν αποτύπωναν πλήρως την επίπτωση της ξηρασίας. Η νεότερη έκθεση έχει βασιστεί σε δεδομένα που αντλήθηκαν μέχρι τις 31 Αυγούστου, επομένως θεωρείται πιο ρεαλιστική.

Η Τουρκία έδιωξε τον πανικό από τους Ιταλούς

Σε κάθε περίπτωση, το ισοζύγιο στην παγκόσμια αγορά του σκληρού σιταριού παραμένει σφικτό και είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του Ιουλίου τα αποθέματα στον Καναδά ήταν κάτω από 400.000 τόνους, στα χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή από το 2017. Αυτό που επί του παρόντος συντηρεί μια κατάσταση «ηρεμίας» στη διεθνή αγορά και αποτέλεσε τον κύριο μοχλό πίεσης των τιμών από τα μέσα Ιουλίου και μετά ήταν η ανέλπιστη εμφάνιση στο προσκήνιο της Τουρκίας ως εξαγωγέας σκληρού σιταριού- γεγονός που βοήθησε τους ιταλικούς μύλους να καλύψουν, τουλάχιστον προσωρινά, τόσο το ποσοτικό όσο και το ποιοτικό τους έλλειμμα.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν πουληθεί από την Τουρκία περίπου 500.000 τόνοι σκληρού σιταριού εκ των οποίων έχουν ήδη φορτωθεί πάνω από 400.000 τόνοι. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουλάχιστον τέσσερα καράβια έχουν φτάσει και στη χώρα μας. Ενδεχόμενη έξοδος της Τουρκίας από το κάδρο των εξαγωγών, σε συνδυασμό με μια μείωση της σοδειάς του Καναδά κάτω από τους 4 εκατ. τόνους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους πυλώνες μιας ανοδικής αντίδρασης της αγοράς η οποία πάντως το πιθανότερο είναι να έλθει από το Νοέμβριο και μετά.

Στη νέα λίστα της Φότζια που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου οι τιμές ήταν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα αμετάβλητες και διαμορφώθηκαν για την πρώτη κατηγορία (ελάχιστο ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%) στα 395-400 ευρώ/τόνο στην αποθήκη του εμπόρου, για τη δεύτερη κατηγορία (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%) στα 385-390 ευρώ/τόνο και για την τρίτη ποιοτική κατηγορία (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 10,5%) στα 345-350 ευρώ/τόνο. Είχε προηγηθεί βέβαια η βίαιη διόρθωση κατά 60 ευρώ/τόνο στις δύο πρώτες κατηγορίες και κατά 50 ευρώ/τόνο στην τρίτη κατηγορία στην συνεδρίαση της 30ης Αυγούστου, την πρώτη μετά το θερινό διάλειμμα.

Στο μοτίβο της προηγούμενης εβδομάδας κινήθηκε, στο μεταξύ η Μπολόνια, με τις τιμές στη λίστα της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου επί πλοίω (FOB) να υποχωρούν ξανά κατά 5 ευρώ στην πρώτη κατηγορία και να παραμένουν αμετάβλητες στις υπόλοιπες τρεις.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στην αγορά του σκληρού σιταριού στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στα περίπτερα όλης της χώρας

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: