Σκληρό σιτάρι: Δεν κινείται στα 450 ευρώ η εξαγωγή, έχασε 2 ευρώ αυτή την εβδομάδα η Φότζια

Οι μαζικές «αφίξεις» στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) καναδέζικου σκληρού σιταριού, οι τιμές του οποίου, σημειωτέον, έχουν γίνει τελευταία ακόμα πιο ανταγωνιστικές, ένεκα και της πτώσης του νομίσματος της χώρας έναντι του ευρώ, αναπόφευκτα ασκούν πιέσεις στις ευρωπαϊκές προελεύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα στην Ιταλία κλείστηκε δουλειά για καναδέζικο σιτάρι με πρωτεΐνη 17% και ειδικό βάρος 83 kg/hl στα 490 ευρώ/τόνο για παράδοση στον μύλο. Στη Φότζια είχαμε αυτή την εβδομάδα απώλειες 2 ευρώ, μετά από τη σταθερότητα της προηγούμενης και πλέον συμπληρώνουμε πάνω από έναν μήνα που στη βασική αγορά του ιταλικού Νότου δεν έχει σημειωθεί κάποια άνοδος -η τελευταία καταγράφηκε στις 19 Οκτωβρίου, οπότε και οι τιμές είχαν αυξηθεί 5 ευρώ.

Στη νέα λίστα της 23ης Νοεμβρίου, οι τιμές αποθήκης εμπόρου για τα πλέον ποιοτικά σκληρά σιτάρια (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%) κινούνται στα 508-513 ευρώ/τόνο (από 510-515 ευρώ/τόνο μία εβδομάδα πριν). Αντίστοιχα, η αμέσως επόμενη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%) διαπραγματεύεται στα 498-501 ευρώ/τόνο και η τρίτη (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 50%) στα 488-491 ευρώ/τόνο. Στη Γαλλία, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες στα 465 ευρώ/τόνο, εν μέσω ισχνού αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ όσον αφορά τη νέα καλλιεργητική χρονιά, οι σπορές σκληρού σιταριού έχουν προχωρήσει αρκετά, καθώς στα μέσα Νοεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 74% έναντι 54% το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον

Η πίεση έχει μεταφερθεί και στην Ελλάδα όπου η εξαγωγή βρίσκεται αυτό το διάστημα στα 450 ευρώ/τόνο FOB, δίχως βέβαια να υπάρχει ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Αυτό ενδεχομένως να κινητοποιηθεί αν οι πωλητές δεχτούν να πέσουν στα 440 ευρώ/τόνο, κάτι που βέβαια οι τελευταίοι απεύχονται, αφού έχουν «χτίσει» ιδιαίτερα υψηλά κοστολόγια. Οι εγχώριοι μύλοι, από την πλευρά τους, έχοντας καλύψει τις βασικές τους ανάγκες δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα ορεξάτοι και προχωρούν σε επιλεκτικές και μόνο αγορές ποιοτικού σιταριού. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ένα αρκετά μεγάλο τονάζ από τη φετινή σοδειά, το οποίο κάποιοι υπολογίζουν σε 250.000 τόνους, εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια παραγωγών.

Στον τελευταίο διαγωνισμό της Τυνησίας που έκλεισε στις 11 Νοεμβρίου, οι εκεί κρατικές αρχές προχώρησαν στην αγορά 100.000 τόνων σκληρού σε ένα εύρος από 528,89 έως 537,68 δολ./τόνο CIF, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 531,94 δολ./τόνο ή (με την ισοτιμία της συγκεκριμένης ημερομηνίας που τυχαίνει να είναι σχεδόν ίδια με την τρέχουσα) σε 510,66 ευρώ/τόνο.

Σε δολάρια, το τίμημα ήταν αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό της 6ης Οκτωβρίου, οπότε και πάλι είχαν αγοραστεί 100.000 τόνοι σε μια μέση τιμή 517,81 δολ./τόνο, ωστόσο σε ευρώ υποχώρησε, αφού η τότε ισοτιμία «έδινε» μια μέση τιμή 529 ευρώ/τόνο.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή δεν «άγγιξε» καθόλου την ελληνική αγορά καθώς η εν λόγω πράξη αναμένεται να εκτελεσθεί ως επί το πλείστον, αν όχι αποκλειστικά, με καναδέζικο σκληρό, ενώ και ο ιταλικός οίκος Καζίλο που θα παραδώσει τα δύο από τα συνολικά τέσσερα φορτία των 25.000 τόνων είναι εδώ και πολλές εβδομάδες… άφαντος στη χώρα μας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022