Ψάχνοντας λύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, ο Σλοβάκος βουλευτής Martin Fecko υπέβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο ένα σχέδιο τροποποίησης της νομοθεσίας τροφίμων, το οποίο θα ρυθμίζει τις εξαγωγές βασικών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την πρότασή του, όλες οι προγραμματισμένες εξαγωγές προϊόντων διατροφής με όγκο άνω των 400 τόνων θα πρέπει να αναφέρονται από τον εξαγωγέα στις κρατικές αρχές της Σλοβακίας, οι οποίες στη συνέχεια θα αξιολογούν εάν η εν λόγω εμπορεία θα προκαλέσει ελλείψεις στον εγχώριο εφοδιασμό τροφίμων. Αυτό θα ισχύει κυρίως για τα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους.

Η πρόταση έτυχε θερμής υποδοχής από τον υπουργό Γεωργίας της Σλοβακίας, Samuel Vlcan, ο οποίος διευκρίνισε ότι η χώρα δεν σχεδιάζει να εισαγάγει ποσοστώσεις εξαγωγών, αλλά θέλει μόνο έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με υπερβολικά μεγάλες εξαγωγές σιτηρών. «Θα επέμβουμε μόνο εάν οι ισολογισμοί μας δείξουν ότι είναι πραγματικά απαραίτητο», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Η εν λόγω πρωτοβουλία είναι το τελευταίο κρούσμα μιας αυξανόμενης ροπής προς τον προστατευτισμό, τον οποίο έχουν εκδηλώσει διάφορες χώρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, η Ουγγαρία είχε επιβάλει και εκείνη περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών.

Ερωτηθείς για την πρόταση, εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε στην EURACTIV ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ «πρεσβεύει σθεναρά την αποφυγή περιορισμών στις εξαγωγές και απαγορεύσεις εξαγωγών τροφίμων», καθώς αυτές «αποσταθεροποιούν τις αγορές και οδηγούν σε αυξήσεις τιμών, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια των καθαρών χωρών εισαγωγής».

www.euractiv.com