Η Μπρατισλάβα θα επεκτείνει και θα αυστηροποιήσει περαιτέρω τους κανόνες για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών εμπορευμάτων, ενώ επίσης έθεσε σε ισχύ απαγόρευση στις εισαγωγές μελιού, ζάχαρης, βύνης και σόγιας από την Ουκρανία, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος υπουργός Γεωργίας της Σλοβακίας, Richard Takac.

Μέχρι τώρα, η σλοβακική απαγόρευση έχει εφαρμοστεί μόνο σε τέσσερα εμπορεύματα: Το σιτάρι, το καλαμπόκι, την ελαιοκράμβη και τον ηλίανθο. Ο Takac τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της απαγόρευσης, υποστηρίζοντας ότι η εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών προκάλεσε στους Σλοβάκους αγρότες σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

«Πέρυσι, οι αγρότες της Σλοβακίας υπολόγισαν ότι η εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών τούς προκάλεσε ζημία που ανήλθε περίπου στα 110 εκατομμύρια ευρώ. Στο μεταξύ, η αποζημίωση που δόθηκε στη Σλοβακία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν περίπου στο επίπεδο των 5 εκατομμυρίων ευρώ», υποστήριξε ο υπουργός.

Προβλέπεται, ακόμη, ότι όλα τα άλλα διακινούμενα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία θα υπόκεινται σε τελωνειακή σφράγιση.