SmartBIC: Προηγμένες υποδομές ευφυούς γεωργίας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ενα έργο πολλαπλής ωφέλειας για τους δραστηριοποιούμενους στον αγροτικό τομέα έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) από το 2020, με επικεφαλής το Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας και με τη συνεργασία των δύο τμημάτων του πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα (Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού με έδρα τη Θήβα και Τμήμα Περιφερειακής & Οικονομικής Ανάπτυξης με έδρα την Άμφισσα), καθώς και τεσσάρων εργαστηρίων του ΓΠΑ στην Αθήνα (Γεωργικών Κατασκευών, Γεωργικής Μηχανολογίας, Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας και Εδαφολογίας και Γεωργικής Χημείας). Στο έργο συμμετέχουν 13 μέλη ΔΕΠ του, 47 νέοι ερευνητές και 4 εργατοτεχνίτες.

Το SmartBIC απευθύνεται σε αγρότες, γεωπόνους, επιχειρήσεις και γενικότερα σε όσους επιθυμούν να λάβουν πληροφόρηση, εκπαίδευση και υποστήριξη στα αντικείμενα της ευφυούς γεωργίας, της κυκλικής οικονομίας, της αειφορίας και άλλων θεμάτων που άπτονται της καινοτόμου παραγωγής και επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Βασικός στόχος της ερευνητικής υποδομής SmartBIC είναι η κάλυψη των κενών διασύνδεσης μεταξύ έρευνας και αγοράς στον αγροδιατροφικό κλάδο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή αφομοίωση των τεχνολογιών έξυπνης γεωργίας και κυκλικής βιοοικονομίας στην πράξη από τους αγρότες της περιφέρειας. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Κίντζιος.

Στόχος η αύξηση της παραγωγικότητας στη Στερεά Ελλάδα

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο κ. Κίντζιος, «η ερευνητική υποδομή SmartBIC στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι στοχευμένη στις τεχνολογίες και στα συστήματα ευφυούς αγροτικής παραγωγής και κυκλικής βιοοικονομίας. Θα επεκτείνει, θα συνδυάζει και θα δικτυώνει τη βασική ερευνητική υποδομή που έχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κωπαΐδα (Αλίαρτο) με νέες, σύγχρονες υποδομές στα νέα τμήματα του ΓΠΑ, Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων & Συστημάτων Εφοδιασμού στη Θήβα και Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα.

Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία “Ενεργών Εργαστηρίων” (Living Labs) σε ένα επιδεικτικό – ερευνητικό αγρόκτημα. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους είναι η βελτίωση των καλλιεργητικών αποδόσεων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Στην εποχή της διατροφικής ανασφάλειας, το SmartBIC αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ επιστήμονα και αγρότη, προσφέροντας στον παραγωγό ρεαλιστικές και καινοτόμες λύσεις, που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες των αγροτών, προσφέροντας παράλληλα μια εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση προβλημάτων».

Από την πλευρά της, η συντονίστρια του έργου και γεωπόνος, Κατερίνα Παπαλέξη, αναφέρθηκε στο έργο και στην πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο πλαίσιο του SmartBIC στην Άμφισσα: «Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δημιουργεί Κόμβο Καινοτομίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι υποδομές εγκαθίστανται στη Θήβα και στην Άμφισσα, όπου το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διατηρεί τα αντίστοιχα τμήματα και το πανεπιστημιακό αγρόκτημα στην Αλίαρτο.

Στόχος της υποδομής SmartBIC είναι η παροχή πρόσβασης σε ερευνητές και ενδιαφερόμενους στον αγροδιατροφικό κλάδο, σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δικτύων, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή αφομοίωση της έξυπνης γεωργίας και της κυκλικής βιοοικονομίας στην πράξη, από τους αγρότες της περιφέρειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώθηκε ημερίδα την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στην Άμφισσα, με στόχο να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τις ερευνητικές υποδομές του έργου και πώς αυτές θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στην περιφέρεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη εκδήλωση στην Άμφισσα παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, o αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, o γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Φωκίδας, Ιωάννης Μπούγας, και ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής.

Δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για αγρότες και γεωπόνους

Στην εκπαιδευτική διάσταση του έργου στάθηκε η επίκουρη καθηγήτρια του ΓΠΑ, Σοφία Μαυρίκου, που συμμετέχει στο έργο μέσω του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας: «Σημαντικό στοιχείο του έργου είναι ότι στην ιστοσελίδα smartbic.org έχει δημιουργηθεί μια πλατφόρμα διά βίου μάθησης για αγρότες και γεωπόνους, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση και να κατεβάσουν εκπαιδευτικό υλικό για να επιμορφωθούν στις θεματικές του έργου (ευφυής γεωργία, κυκλική οικονομία, αειφόρες εφοδιαστικές αλυσίδες και καινοτόμες επιχειρηματικές πρακτικές, αυτοματοποιημένα θερμοκήπια και κτηνοτροφικές μονάδες, βιοαισθητήρες και ιχνηλασιμότητα)».

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και σχετική εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματά του.