SOS εκπέμπει η Αλυκή Κίτρους στην Πιερία

kitrous-pieria-sos
Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται εδώ και χρόνια ένας ιδιαίτερα σημαντικός, ως προς την ποικιλία του οικοσυστήματός του, υδροβιότοπος στη Βόρεια Πιερία. Η Αλυκή Κίτρους, που προστατεύεται από το ευρωπαϊκό Δικτύο NATURA 2000 και αποτελεί προστατευόμενο τμήμα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού και στην οποία φιλοξενείται μονάδα παραγωγής αλατιού, έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Αιτία της εκτεταμένης θαλάσσιας ρύπανσης και της συσσώρευσης των απορριμμάτων, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου, είναι τα ρεύματα του Θερμαϊκού, που τα μεταφέρουν ακόμη και από νοτιότερα σημεία του Αιγαίου και τα «φερτά» των ποταμών από τις χερσαίες περιοχές είτε της Ελλάδας, είτε της Βόρειας Μακεδονίας.

Ωστόσο, σημαντικό μέρος του προβλήματος που συντελεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν τη ρύπανση αποτελεί η ανθρώπινη δραστηριότητα των οστρακοκαλλιεργητών και των αλιέων, καθώς, στη συγκεκριμένη ακτή, μήκους 2,5 χλμ., αποβάλλονται εκατοντάδες βαρέλια και δίχτυα των μυδοκαλλιεργητών που είτε αποκολλώνται από τις καλλιέργειες, είτε πετιούνται στη θάλασσα από κάποιους ασυνείδητους.

Μόνο διά χειρός ο καθαρισμός

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντισμού Μεθώνης «Κυψέλη», Κώστας Καλογεράκης, τονίζει ότι η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Παρά το γεγονός ότι και ο σύλλογος συμμετείχε κατά καιρούς σε εθελοντικό χειρωνακτικό καθαρισμό της ακτής, η οποία δεν είναι τουριστική, ωστόσο τόσο η ανθρώπινη δραστηριότητα, όσο και τα θαλάσσια ρεύματα καθιστούν αδύνατο τον ουσιαστικό καθαρισμό της.

Η απορρύπανση της περιοχής είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς εκεί υπάρχει ένα ευαίσθητο και πολύτιμο αμμοθινικό σύστημα, όπως αναφέρει η κα Παναγιώτου, με αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτικός ο καθαρισμός με μηχανικά μέσα. Ο Φορέας Διαχείρισης συνεργάζεται με τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, ώστε να ενταχθεί το έργο του χειρωνακτικού καθαρισμού της περιοχής, έκτασης περίπου 40 εκταρίων, σε κάποιο από τα προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού, αλιέων και οστρακοκαλλιεργητών.