Αυτό το άρθρο είναι 45 μηνών

SOS για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων από τους κτηνοτρόφους της Κοζάνης

15/10/2020
2' διάβασμα
sos-gia-tin-egkatastasi-fotovoltaikon-parkon-apo-tous-ktinotrofous-tis-kozanis-211211

Την έντονη ανησυχία κτηνοτρόφων του Νομού Κοζάνης προκαλεί το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων σε βοσκήσιμες εκτάσεις. Ειδικότερα, μεγάλες αντιδράσεις υπάρχουν από κτηνοτρόφους στις περιοχές των Σιδερών και Λιβερών, αλλά και άλλων κοινοτήτων, καθώς η εγκατάσταση ενός τέτοιου πάρκου, χιλιάδων στρεμμάτων, επηρεάζει, όπως λένε οι ίδιοι, περίπου δέκα χωριά.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Γεωργοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σιδερών «Βούρινος», Χαράλαμπο Τσανίδη, η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, εκτός από ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα στις συγκεκριμένες περιοχές, ενέχει τεράστιους κινδύνους για τον αφανισμό της κτηνοτροφίας στον νομό, καθώς οι προωθούμενες επενδύσεις σε ΑΠΕ χωροθετούνται σε μια περιοχή που χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος. «Η περιοχή μας είναι κατ’ εξοχήν κτηνοτροφική και θέλουν να μας εκτοπίσουν με αυτήν τη διαδικασία. Πώς όμως θα μετακινηθούν τα κοπάδια μας και με ποια κριτήρια θα γίνει η μετεγκατάστασή μας, σε ποιες άλλες περιοχές θα μας δεχθούν;» αναρωτιέται ο κ. Τσανίδης, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ θα έχει ως συνέπεια να δυσχεραίνεται η πρόσβαση σε νερό από τα κοπάδια. «Είναι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από δέκα τοπικές κοινότητες που κάνουν χρήση αυτού του νερού. Πολλές φορές τις δεξαμενές τις γεμίζουμε εμείς με μεγάλο κόστος. Εάν μας αποκόψουν από αυτή την πρόσβαση, δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κοπαδιών που θα πρέπει να φύγουν από την περιοχή, ο κ. Τσανίδης είπε πως το ζωικό κεφάλαιο είναι πολύ μεγάλο, ενώ δεν έχει υπολογιστεί και καταγραφεί ο αριθμός των μετακινούμενων κτηνοτρόφων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κάλεσε, τέλος, όσους ενδιαφέρονται, να επισκεφθούν την περιοχή για να αντιληφθούν το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής που επίκειται από την κατασκευή των ΑΠΕ.