SOS εκπέμπουν οι επαγγελματίες αλιείς του Ηρακλείου

Δεν προστατεύονται τα ψάρια και ο γόνος. Απειλή για το βυθό και οι 2.000 ερασιτέχνες

SOS εκπέμπουν οι επαγγελματίες αλιείς του Ηρακλείου

Την ανησυχία τους για τα ιχθυαποθέματα διατυπώνουν οι επαγγελματίες αλιείς του Ηρακλείου, που βλέπουν τις θάλασσες να στερεύουν από ψάρια. Όπως εξηγούν, οι ευθύνες και της πολιτείας είναι μεγάλες, καθώς δεν προστατεύουν ούτε τα ψάρια, που είναι έτοιμα να γεννήσουν, ούτε τον γόνο.

«Βάζουν περιορισμό στους ερασιτέχνες ψαράδες τον μήνα Μάιο, που υποτίθεται ότι δεν μπορούν να ψαρεύουν και, την ίδια ώρα, όλοι οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων και εμείς ως επαγγελματίες αλιείς, ψαρεύουμε κανονικά, αν και από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη Μαΐου τα ψάρια είναι έτοιμα να γεννήσουν. Πιάνεις τα ψάρια και βλέπεις ότι είναι γεμάτα αβγά και δεν σκέφτεσαι τίποτε άλλο από το ότι, αν για κάποιο διάστημα κανείς δεν ψάρευε, τα ψάρια σε λίγο καιρό θα ήταν υπερδιπλάσια», εξήγησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Σωματείου Αλιέων Ηρακλείου, Μανώλης Μαντζαράκης.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες αλιείς, η νομοθεσία που προβλέπει μέχρι και το πάχος των διχτυών, κάθε άλλο παρά βοηθάει στο να μπορεί να εμπλουτίζεται από ψάρια η θάλασσα. «Ο νόμος προβλέπει το “μάτι” του διχτυού να είναι μέχρι 10 χιλιοστά στο τετράγωνο. Με τον τρόπο αυτόν, δεν προστατεύονται τα μικρά ψάρια. Είναι τουλάχιστον δυσάρεστο να βλέπεις μικρά ψάρια να πωλούνται, ενώ γνωρίζεις καλά ότι, αν τα άφηνες στη θάλασσα, πολύ σύντομα θα ενισχύονταν τα ιχθυαποθέματα».

Περιορισμοί ισχύουν και για τα δίχτυα στις μηχανότρατες, που το «μάτι» τους είναι στα 40 χιλιοστά στο τετράγωνο και 50 χιλιοστά στον ρόμβο. «Αν αφήσουμε τα ψάρια στη θάλασσα να γεννάνε έστω και μία φορά και δεν τα πιάνουμε σε μικρή ηλικία, αυτό θα βοηθήσει και πάλι να γεμίσουν οι θάλασσές μας ψάρια. Αυτό, βέβαια, δεν αφορά μόνο την πολιτεία, αλλά και εμάς τους ίδιους, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπει κανείς να πωλούνται ψάρια μικρότερα ακόμα και από αυτά που θα μπορούσαν να πιάσουν τα δίχτυα».

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, πρόβλημα για την αλιεία αποτελούν και οι χιλιάδες ερασιτέχνες αλιείς για τους οποίους κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί. Όπως λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Αλιέων Ηρακλείου, «ένα μεγάλο ποσοστό είναι μόνο κατ’ όνομα ερασιτέχνες. Βγαίνουν και ψαρεύουν κανονικά και μετά πουλάνε τα ψάρια τους και, επιπλέον, δεν φορολογούνται. Αν αυτό είναι δίκαιο, θα πρέπει οι Αρχές να μας το εξηγήσουν. Εμείς να θαλασσοδερνόμαστε και να φορολογούμαστε τόσο σκληρά που να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και, την ίδια ώρα, κάποιοι να ψαρεύουν υποτίθεται ερασιτεχνικά, που μόνο ερασιτέχνες δεν είναι, να πουλάνε τα ψάρια που πιάνουν και να μην πληρώνουν ούτε ευρώ φόρο».

Υπολογίζεται ότι οι επαγγελματίες αλιείς στο Ηράκλειο, που διαθέτουν τις βάρκες τους, δεν ξεπερνούν τους 50, ενώ οι ερασιτέχνες, που βγαίνουν καθημερινά και ψαρεύουν, ξεπερνούν τους 2.000.

«Η πολιτεία θα μπορούσε να βοηθήσει, βάζοντας ένα πλαφόν για τους ερασιτέχνες. Δεν είπε κανείς να μην ψαρεύουν. Όμως, όταν είσαι ερασιτέχνης, θα μπορούσε να ισχύει ό,τι και για τους κυνηγούς. Να μπορούν κάποιες μέρες να ψαρεύουν. Με τον τρόπο αυτόν, θα προστατεύονταν οι επαγγελματίες αλιείς, αλλά και το απόθεμα ψαριών στη θάλασσα, ενώ επιπλέον δεν θα χάνονταν και τόσα χρήματα από φόρους που δεν πληρώνονται».

Το θέμα, πάντως, τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού με δεδομένο τον αριθμό των ερασιτεχνών, οι έλεγχοι από το Λιμενικό δεν μπορούν να επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Η κατάσταση διαιωνίζεται, γεγονός που, όπως εξηγούν οι επαγγελματίες αλιείς, σύντομα θα τους οδηγήσει στις αρμόδιες αρχές για την εξεύρεση λύσης.

  • Κάλια Πετσαλάκη