SOS Rural: «Κίνδυνος» για αγρότες και πολίτες από την άνοδο των κακών διατροφικών συνηθειών

09/04/2025
3' διάβασμα
sos-rural-kindynos-gia-agrotes-kai-polites-apo-tin-anodo-ton-kakon-diatrofikon-synitheion-350334

Σημαντική είναι η πτώση της κατανάλωσης πορτοκαλιών που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στα νοικοκυριά της Ισπανίας… και όχι μόνο! Από περισσότερα από 21 κιλά πορτοκαλιών, που ήταν το 2013, η κατανάλωση του υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντος έχει ολισθήσει σε λιγότερα από 12 κιλά μόλις μία δεκαετία αργότερα, σύμφωνα με το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA). Αντίστοιχα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κατανάλωση πορτοκαλιού έχει μειωθεί κατά 20% μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το πανεθνικό κίνημα SOS Rural, μια πλατφόρμα για την υπεράσπιση της γεωργίας και της υπαίθρου, η οποία αποτελείται από εκατοντάδες αγροτικές, κυνηγετικές, αλιευτικές οργανώσεις και ενώσεις του κλάδου των μεταφορών της χώρας, αυτή η ούτως ή άλλως ανησυχητική τάση εγκατάλειψης των καλών διατροφικών συνηθειών από μεριάς των καταναλωτών σηματοδοτεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί –αλλά και γενικότερα οι Ευρωπαίοι, όπως αποτυπώνουν τα στοιχεία– παραγωγοί. «Η αύξηση της κατανάλωσης ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως η ισπανική παραγωγή πορτοκαλιών, είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπιστούμε την υγεία των πολιτών, αλλά και τους αγρότες μας», δήλωσε η Natalia Corbalan, εκπρόσωπος του SOS Rural, η οποία πρόσφατα παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI) «No farmers, no food» στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC).

Η Ισπανία είναι η τρίτη τη τάξει χώρα στην ΕΕ όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Επιπλέον, το 30% των Ισπανών δεν γνωρίζει τι σημαίνει «υπερεπεξεργασμένο τρόφιμο» και σχεδόν το 60% δεν μπορεί να διακρίνει αυτά τα προϊόντα από άλλα τρόφιμα, σύμφωνα με μια έκθεση του 2024 από το Fruit Juice Science Center (FJSC). Πάνω από το 20% της ισπανικής διατροφής αποτελείται, πλέον, από εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition (AJCN).

Στο πλαίσιο αυτό, το SOS Rural καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που να προστατεύει τη γεωργία και την αγροτική οικονομία στην Ευρώπη. Το κίνημα ζητά, επίσης, περισσότερη έμφαση στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα. «Η καλύτερη στρατηγική για την προστασία της υγείας των πολιτών είναι να εγγυηθεί η ΕΕ την επισιτιστική κυριαρχία και ασφάλεια», τόνισε η Corbalan.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: