Σουφλιώτικα σχέδια μεταξιού για το «Καλύτερο Τουριστικό Χωριό» του κόσμου

Το Σουφλί συγκαταλέγεται στα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου μετά την ανακήρυξή του σε «Best Tourism Village» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Παράλληλα, προχωράει η δημιουργία του πρώτου πανελλαδικά Δημοσίου ΙΕΚ Σηροτροφίας-Μεταξουργίας από την ακαδημαϊκή περίοδο 2022-2023.

Ο μεταξουργός Γιώργος Τσιακίρης ήταν στη βράβευση στη Μαδρίτη μαζί με τον δήμαρχο Παναγιώτη Καλακίκο, όπως και στις επαφές στο υπουργείο Παιδείας. «Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται το Σουφλί ανάμεσα στα 44 τουριστικά χωριά παγκοσμίως κι ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στην πλούσια ιστορία του μεταξιού, γεγονός που κέντρισε τους κριτές», αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας πως διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ιστορία, φυσικό περιβάλλον, γαστρονομία και θρησκευτικό τουρισμό.

«Το μετάξι και ο τουρισμός είναι αλληλένδετα, αλλά χρειάζεται να κερδίσουμε το στοίχημα, αναβαθμίζοντας τα πλεονεκτήματα, ώστε σε τρία χρόνια που θα κριθούμε ξανά να έχουμε προχωρήσει μπροστά».

 

Ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων

Ο Δήμος Σουφλίου συνέστησε Επιτροπή Τουρισμού της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου και περιχώρων την οποία εκπροσωπεί. Ο κ. Τσιακίρης προσθέτει ότι η προσπάθεια ενθαρρύνεται από τη συνέχιση της ενίσχυσης εκτροφής των μεταξοσκώληκων, ύψους 500 ευρώ ανά κουτί.

«Χρειάζεται να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να αυξήσουμε τους επισκέπτες, να κάνουμε μεγαλύτερες παραγωγές και να προβάλουμε την περιοχή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σχεδιάζεται η συμμετοχή σε εκθέσεις και, μάλιστα, ο δήμος και η Ένωση Επαγγελματιών είχαμε καταθέσει δύο προγράμματα τουριστικής προβολής στο Leader», αναφέρει περιγράφοντας τα σχέδιά τους.

Η δημιουργία ΔΙΕΚ ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών και στην παρούσα φάση εξετάζονται συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά για να διαμορφωθεί το πρόγραμμα μαθητείας, που θα περιλαμβάνει και την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών. «Συνδυάσαμε τη σηροτροφία και τη μεταξουργία. Οι σπουδαστές θα μαθαίνουν αναπίνηση, βαφές και ύφανση», μεταφέρει ο κ. Τσιακίρης.

Ταυτόχρονα με την πολιτεία, ο ιδιωτικός τομέας δραστηριοποιείται για να υποδεχθεί τη νέα εποχή. Ο γιος του σπούδασε γεωπόνος και θα εκπαιδευτεί στη σηροτροφία, με στόχο την ενασχόληση με σύγχρονες μορφές εκτροφής μεταξοσκώληκα, ώστε να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις. «Έχουμε μια αίθουσα 1.000 τ.μ., όπου, μέσα από πρόγραμμα του νέου Αναπτυξιακού, θα διαμορφωθούν σηροτροφείο και αναπινιστήριο. Η εταιρεία θα ξεκινά από την πιστοποιημένη εκτροφή του μεταξοσκώληκα και θα φτάνει στο τελικό προϊόν», περιγράφει.

Εκκολαπτόμενοι σηροτρόφοι

«Το ΙΕΚ θα εξελίξει ένα τεχνικό υπόβαθρο εκτροφής, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί πόλο έλξης εκεί που χτυπάει η καρδιά της σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Ορισμένοι νέοι ενδεχομένως θα ξεκινήσουν από την αρχή να γνωρίσουν τη διαδικασία εκτροφής και παραγωγής μεταξιού», σχολιάζει ο γεωπόνος-σηροτρόφος Δημήτρης Ράπτης, τονίζοντας πως αναδεικνύεται μια παραγωγή που διαθέτει δυναμική και μπορεί να εξελιχθεί πολύ καλά.

Ο ίδιος εκτιμά ότι χρειάζεται να αξιοποιηθεί το «Best Tourism Village» για την προβολή των αξιόλογων αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως τσίπουρο, κρασί, αλλαντικά που θα ενισχύσουν την υπεραξία της πόλης.

Με ικανοποίηση ο ίδιος εισπράττει καθημερινά το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τη σηροτροφία. Τόσο το ιστορικό υπόβαθρο μέσα από ιστορήσεις γονέων και παππούδων για τον τρόπο εκτροφής και παραγωγής των κουκουλιών όσο και η αναζήτηση νέων επαγγελματικών διεξόδων οδηγούν τα βήματά τους στη σηροτροφία, που προϋποθέτει εξειδικευμένη γνώση την οποία θα προσφέρει το ΔΙΕΚ.

«Οι νέοι ψάχνουν νέα βάση στη σηροτροφία, εισάγουν καινοτομίες και ενδιαφέρονται να μπουν στον χώρο που εξελίσσεται διαρκώς». Εξηγεί πως κάποιος μπορεί να ξεκινήσει με λίγα κουτιά και να εξελιχθεί τεχνικά, επιδιώκοντας ένα καλό οικονομικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Ράπτης αναμένει την αναγέννηση της σηροτροφίας στο Σουφλί μέσα από τις δύο καλές ειδήσεις που συνδέονται με την πόλη. «Το αντιλαμβανόμαστε από τον αριθμό και τη διασπορά των κουτιών σε περισσότερα άτομα, επομένως διευρύνεται το παραγωγικό υπόβαθρο φέρνοντας δυναμική στη σηροτροφία».

Τέλος, προβλέπει ότι θα προκύψουν επιχειρηματικά και συνεταιριστικά σχήματα στον τομέα της σηροτροφίας.