Οι Σουηδοί αγαπούν τα χορτοφαγικά πιάτα τα Χριστούγεννα

Η διατροφική παράδοση, που συνδέεται με τις ημέρες των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, διαφέρει από χώρα σε χώρα. Όπως δήλωσε στο FreshPlaza η Anita Jansson, της σουηδικής εισαγωγικής εταιρείας Hebe Fruits, «στη Σουηδία, τα παραδοσιακά πιάτα των ημερών μοιάζουν πολύ με εκείνα του Πάσχα και της καλοκαιρινής περιόδου, μόνο που είναι κάπως πιο πλούσια.

Η λαχανίδα, για παράδειγμα, αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί πολύ η γκάμα των πιάτων αυτών των ημερών με έμφαση στα λαχανικά. Οι καταναλωτές επιδιώκουν να αυξήσουν τη χορτοφαγία και έτσι σερβίρονται πολλά πιάτα με λαχανικά».

Η ίδια πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά κατά την περίοδο των γιορτών στη Σουηδία είναι, εκτός από τη λαχανίδα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κόκκινο λάχανο, οι πατάτες, τα κρεμμύδια, τα παντζάρια και τα φρέσκα βότανα, όπως ο άνηθος και το σχοινόπρασο.

Όσο για τα φρούτα, η εκπρόσωπος της εταιρείας εισαγωγών οπωροκηπευτικών, διακρίνει άνοδο της ζήτησης κατά την περίοδο των γιορτών για εσπεριδοειδή, ανανά, σταφύλια, ρόδια και κόκκινα μήλα, αλλά και για αποξηραμένα φρούτα, όπως σύκα και χουρμάδες.

Το σέλινο, επίσης, γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τελευταία μεταξύ των καταναλωτών. «Χρησιμοποιείται ως χορτοφαγική εναλλακτική στο χοιρομέρι, ενώ όλο και περισσότερο προτιμώνται τα φρέσκα βότανα, αντί για αποξηραμένα, με χαρακτηριστικό το τζίντζερ, τον βασιλικό, τη μέντα και το δενδρολίβανο».