Σπάρθηκε ο ηλίανθος και διεκδικεί τιμή

Στη χαμηλή τιμή του ενεργειακού ηλίανθου οφείλεται ο προβληματισμός των παραγωγών, πολλοί εκ των οποίων γύρισαν φέτος την πλάτη στην καλλιέργεια. Η σπορά ολοκληρώθηκε σε επίπεδο περιφέρειας παρά τις αντιξοότητες του καιρού.

Ο γεωπόνος στη ΔΑΟΚ Δράμας, Κωνσταντίνος Σίμογλου, σχολιάζει ότι υπάρχει καλή εγκατάσταση σε όλες τις καλλιέργειες. «Οι πρώιμες σπορές είναι σε φάση 2 ή 3 πραγματικών φύλλων, ενώ οι υπόλοιπες είναι στο στάδιο της κοτυληδόνας». Οι παραγωγοί έσπειραν παρά τις έντονες βροχοπτώσεις.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στο Φωτολίβος πλημμύρισαν χωράφια. «Είναι βαριά εδάφη και για αρκετές μέρες ήταν πλημμυρισμένα». Σημειώνει ότι δεν χρειάστηκαν επανασπορές, παρά την ανησυχία πολλών παραγωγών. Δεν αποκλείεται, όπως λέει, να εμφανιστεί «περονόσπορος σε σπόρους οι οποίοι δεν έχουν επικάλυψη με ειδικό μυκητοκτόνο, γιατί προσβάλλει τον ηλίανθο λίγο πριν φυτρώσει και όταν βρει πολλή υγρασία σε εκείνο το στάδιο». Καταλήγει λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν εκτίμηση του αριθμού των στρεμμάτων.

Η σπορά ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα στην Ορεστιάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο στην ΕΑΣ, Λάμπη Κουμπρίδη, τα στρέμματα μειώθηκαν σε ποσοστό 40% περίπου. «Στον Έβρο, υπολογίζουμε γύρω στα 200.000 στρέμματα εξαιτίας της χαμηλής τιμής», αναφέρει. Στο Διδυμότειχο, η σπορά του ηλίανθου επίσης ολοκληρώθηκε.

Επιστολή στον πρωθυπουργό

Η ΕΑΣ Ορεστιάδας, διά του προέδρου της, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην προσπάθεια της διοίκησης για διεκδίκηση αξιοπρεπών τιμών στον ηλίανθο. Η επιστολή, που κοινοποιείται στους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και στους βουλευτές του νομού, στέλνεται στην προεκλογική περίοδο, από έναν τόπο ακριτικό, όπου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα είναι υποψήφιος.

Στην επιστολή ζητείται η συνδρομή του πρωθυπουργού στο πρόβλημα των ηλιανθοπαραγωγών της χώρας. Στον Έβρο, μεταφέρει ο κ. Κουμπρίδης, καλλιεργούνται, 280.000-350.000 στρέμματα ετησίως, σε σύνολο 1 εκατ. στρεμμάτων πανελλαδικά. Στην επιστολή σημειώνονται οι συνέπειες που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια, αναφέροντας πως τα έξοδα για τον παραγωγό στην καλλιέργεια ποτιστικού ηλίανθου ανέρχονται στα 120 ευρώ ανά στρέμμα και στον ξερικό στα 80 ευρώ ανά στρέμμα, τα δε έσοδα στα 130 ευρώ για τον ποτιστικό και στα 70 ευρώ για τον ξηρικό.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι οι τιμές που εναρμονίζονται με τους κανόνες της αγοράς «επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες, όπως για τον ενεργειακό ηλίανθο η κατανομή και η υποχρεωτικότητα τήρησής της τόσο από τις εταιρείες που παράγουν βιοντίζελ, όσο και από τα διυλιστήρια που αγοράζουν με τη σειρά τους το βιοντίζελ».

Με βάση τις παρούσες τιμές και μια μέση απόδοση στα 350 κιλά το στρέμμα, η καλλιέργεια είναι ασύμφορη. Ο κ. Κουμπρίδης εξηγεί ότι για να είναι βιώσιμη, η καλλιέργεια του ηλίανθου που προορίζεται για βιοντίζελ πρέπει να έχει κατώτερη τιμή στα 450 ευρώ τον τόνο, «ώστε να βιοπορίζεται με αξιοπρέπεια ο παραγωγός και η οικογένειά του». Σημειώνει μάλιστα ότι ο ηλίανθος δεν επιδέχεται συνδεδεμένη ενίσχυση».

Τέλος, θυμίζει ότι το οριστικό κλείσιμο του ζαχαρουργείου στην Ορεστιάδα και η απαξίωση του σκόρδου και του σπαραγγιού θα έχει τραγικές συνέπειες για την περιοχή.