ΣΠΕΛ: Τα 14 απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη υγιών και εύρωστων φυτών

Τα φυτά χρειάζονται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος για να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν. Όπως ακριβώς και στους ανθρώπους, αν δεν λάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία θα επηρεαστούν σημαντικά όλες οι λειτουργίες του φυτού.

Στο πλαίσιο εορτασμού του Παγκόσμιου έτους για την Υγεία των Φυτών που ορίστηκε το 2020, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων – 13 Οκτωβρίου ο ΣΠΕΛ σε συνεργασία με την IFA παρουσιάζει τις βασικές λειτουργίες των βασικών Θρεπτικών Στοιχείων για την εύρωστη ανάπτυξή των φυτών, καθώς και την αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών.

Άζωτο

Το άζωτο αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο των αμινοξέων, που συνθέτουν τις πρωτεΐνες, τα νουκλεϊκά οξέα, και τη χλωροφύλλη, η οποία μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε σάκχαρα. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, την ανάπτυξη και την ευρωστία των φυτών.

Φώσφορος

Ο φωσφόρος έχει σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση και στη μεταφορά της ενέργειας, καθώς και στη διαπερατότητα των μεμβρανών. Επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών στα πρώιμα στάδια, προάγει την ανάπτυξη των ριζών, την πρώιμη ανθοφορία κα την ωρίμανση.

Κάλιο

Το κάλιο έχει ως κύριες λειτουργίες την ενεργοποίηση ενζύμων, τη ρύθμιση του υδατικού δυναμικού και τη μεταφορά των προϊόντων της φωτοσύνθεσης. Επίσης βοηθά τα φυτά στη μείωση των απωλειών νερού από τα στομάτια των φύλλων τους, σε περιπτώσεις ξηρασίας και αυξάνει την αντοχή των φυτών στις αβιοτικές καταπονήσεις.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή και περατότητα των κυτταρικών μεμβράνων. Επηρεάζει τη σταθερότητα των κυτταρικών τοιχωμάτων, ενεργοποιεί τα ένζυμα, ρυθμίζει τη διαδικασία της ώσμωσης, καθώς και την ιοντική ισορροπία. επίσης αυξάνει την αντοχή των φυτών σε αβιοτικές καταπονήσεις (ξηρασία, υψηλές/ χαμηλές θερμοκρασίες).

Θείο

Το θείο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο όλων των ζωντανών φυτικών κυττάρων και βοηθά στην παραγωγή αμινοξέων, πρωτεϊνών και βιταμινών, ενώ συμμετέχει και στη σύνθεση της χλωροφύλλης. Συμβάλλει στην ανάπτυξη των φυτών και στο σχηματισμό των σπόρων. Βελτιώνει την αντοχή των φυτών στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο βρίσκεται ως κεντρικό άτομο στο μόριο της χλωροφύλλης, που είναι απαραίτητη για τη φωτοσύνθεση των φυτών και την ανάπτυξη των πράσινων φύλλων. Μειώνει την καταπόνηση των φυτών που προκαλείται από την υψηλή ηλιακή ακτινοβολία και τις ακραίες θερμοκρασίες, που συχνά προκαλούν αναστολή της ανάπτυξής τους.

Βόριο

Το βόριο απαιτείται για τη σύνθεση του κυτταρικού τοιχώματος και τη μεγέθυνση των κυττάρων. Η ανεπάρκεια βορίου διαταράσσει την αναπαραγωγική ανάπτυξη, την ανάπτυξη των βλαστών και των ριζών, τη βλαστικότητα της γύρης και ως εκ τούτου επηρεάζει το σύνολο των σπόρων και την απόδοση. Η έλλειψη βορίου μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφωμένα φύλλα και κακή ποιότητα παραγωγής.

Χαλκός

Ο χαλκός έχει ρόλο κλειδί στην αφομοίωση του αζώτου, στο μεταβολισμό των ορμονών και εμπλέκεται στη λειτουργία πολλών ενζύμων, όπως επίσης και στη φωτοσύνθεση και στη σποροπαραγωγή. Ανεπάρκεια σε χαλκό μπορεί να οδηγήσει σε μικρές αποδόσεις.

Χλώριο

Το χλώριο βελτιώνει την παραγωγικότητα των φυτών, παίζει σημαντικό ρόλο στη φωτοσύνθεση και χρειάζεται στην ώσμωση και στην ιοντική ισορροπία. Μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της απώλειας νερού σε περιόδους ξηρασίας.

Σίδηρος

Ο σίδηρος αποτελεί άλλο ένα βασικό συστατικό της χλωροφύλλης και χρησιμεύει ως καταλύτης για την κυτταρική διαίρεση, που είναι βασική στην ανάπτυξη των φυτών. Επίσης, πολλά φυτά χρησιμοποιούν σίδηρο για τη λειτουργία των ενζύμων. Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε κιτρινισμένα φύλλα και μικρότερη τελική απόδοση και ποιότητα καρπών.

Μαγγάνιο

Το μαγγάνιο έχει βασικό ρόλο σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες των φυτών, όπως στη φωτοσύνθεση, στην ενεργοποίηση διαφόρων ενζυμικών συστημάτων, στην αναπνοή και στην αφομοίωση του αζώτου. Ανεπάρκεια μαγγανίου μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία σε αβιοτικές καταπονήσεις, όπως στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Νικέλιο

Το νικέλιο είναι απαραίτητο στοιχείο για τη βλαστική ικανότητα των σπόρων, τη φωτοσύνθεση, τη λειτουργία διαφόρων ενζύμων, και το μεταβολισμό του αζώτου. Έλλειψη νικελίου προκαλεί καχεκτική ανάπτυξη, οξειδωτική καταπόνηση και ευαισθησία στις αβιοτικές καταπονήσεις.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη σύνθεση της χλωροφύλλης και απαιτείται για την ενεργοποίηση πολλών ενζύμων. Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό συστατικό στοιχείο για την πρωίμηση των καλλιεργειών και την ευρωστία των φυτών.

Μολυβδαίνιο

Το μολυβδαίνιο εμπλέκεται σε ορισμένες μετατροπές των μορφών του αζώτου, ώστε να είναι αφομοιώσιμο από τα φυτά, ενώ σε ορισμένα είδη φυτών είναι απαραίτητο για την αζωτοδέσμευση. Σε συνθήκες έλλειψης μολυβδαινίου, σε ορισμένα είδη καθίσταται ανέφικτη η αζωτοδέσμευση, η παραγωγή πρωτεϊνών και η ανάπτυξη των φυτών.

ΣΠΕΛ: Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων είναι αφιερωμένη στους αγρότες μας