Οι σπορές σπρώχνουν τους παραγωγούς στα λογιστήρια των εκκοκκιστηρίων

✱ Αρχίζουν να κλείνουν τιμές οι καλλιεργητές λόγω των αυξημένων αναγκών για ρευστότητα ✱ Πάνω από το 50% της φετινής παραγωγής σε εκκοκκισμένο έχει πωληθεί μέχρι στιγμής, με κύριο προορισμό την Τουρκία

των Γ. Τσατσάκη, Γ. Ρούστα, Μ. Αμπατζή

Από τα λογιστήρια των εκκοκκιστηρίων αρχίζουν να περνούν τις τελευταίες μέρες ολοένα και περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί, καθώς οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας που γεννά η έναρξη των φθινοπωρινών σπορών, σε συνδυασμό με την κόπωση από την αναμονή κάποιου ανοδικού «ξεσπάσματος» στο Χρηματιστήριο οδηγούν έκων άκων πολλούς στην απόφαση να «κλείσουν» τιμές και να εισπράξουν τα ποσά της εκκαθάρισης.

Στα περισσότερα εκκοκκιστήρια του θεσσαλικού κάμπου, η μέση τιμή κλεισίματος κυμαίνεται από 40 έως 42,5 λεπτά/κιλό ενώ, όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», έχουν καταγραφεί και 44 λεπτά για παράδοση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζονται τα πριμ για τις χαμηλές υγρασίες που προβλέπει ο οδηγός της ΔΟΒ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η γεύση που μένει στους αγρότες, οι οποίοι ήλπιζαν σε κάτι καλύτερο στο τέλος της σεζόν, παραμένει πικρή. «Όσο δεν ανεβαίνει η χρηματιστηριακή αξία πάνω από τα 65 σεντς, δεν πρόκειται να χαμογελάσουμε», σχολιάζει Λαρισαίος μεγαλοαγρότης. Ο ίδιος εκφράζει τον προβληματισμό του, ενόψει της επόμενης χρονιάς, μεταφέροντας την πρόθεση πολλών παραγωγών να διερευνήσουν, εξαιτίας των φετινών χαμηλών τιμών, άλλες καλλιεργητικές επιλογές.

Έως 5 σεντς το basis

Είναι γεγονός, πάντως, ότι το κλείσιμο των τιμών λύνει τα χέρια των εκκοκκιστηρίων, που έχουν πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσουν με μεγαλύτερη άνεση σε πωλήσεις. Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει, το τελευταίο διάστημα, από τουρκικά κλωστήρια, τα οποία φαίνεται ότι φέτος θα απορροφήσουν πάνω από τη μισή εγχώρια παραγωγή. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 50% της φετινής παραγωγής σε εκκοκκισμένο έχει πωληθεί, με το basis (πριμ επί των χρηματιστηριακών τιμών) να κινείται από 3 έως 5 σεντς, ανάλογα πάντα με την ποιότητα.

«Πονοκέφαλος» ο βαμβακόσπορος

Για ακόμη μία χρονιά, τα εκκοκκιστήρια βρίσκονται αντιμέτωπα με τον «πονοκέφαλο» του βαμβακόσπορου, η διάθεση του οποίου γίνεται μετ’ εμποδίων και σε ιδιαίτερα χαμηλό αντίτιμο. Πιο συγκεκριμένα, από τα 17-20 λεπτά/κιλό που πωλούνταν πέρυσι τέτοια εποχή ο ξηρός σπόρος, φέτος οι τιμές κινούνται μεταξύ 13 και 17 λεπτών. Σημειωτέον ότι, προ διετίας, οι τιμές βρίσκονταν στην περιοχή των 25 λεπτών. Μάλιστα, ένα σημαντικό ποσοστό από τους συνολικά 500.000 τόνους, που αναμένονται για φέτος, φαίνεται ότι έχει υποβαθμιστεί, λόγω του φόρτου εκκόκκισης που είχαν το προηγούμενο διάστημα οι επιχειρήσεις.

Κρύο-ζέστη από Τραμπ

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται στο στενό εύρος των 63-66 σεντς/λίμπρα, καθώς το θετικό κλίμα που δημιούργησαν στην αγορά οι τελευταίες αναθεωρημένες επί τα χείρω εκτιμήσεις του USDA για την αμερικανική παραγωγή, αντισταθμίστηκε γρήγορα από τις νέες δηλώσεις του Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και σημείωσε ότι οι συνομιλίες με το Πεκίνο «κυλάνε καλά», έσπευσε να διαλύσει τις όποιες ελπίδες για άμεση άρση των δασμών. «Πρέπει να κάνουμε τη σωστή συμφωνία για τους αγρότες, για τους μεταποιητές, για όλους. Και αν δεν μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια συμφωνία, δε θα κάνουμε καμία συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσοι έχουν τις αντοχές και τη δυνατότητα να περιμένουν λίγο ακόμα, εκτιμούν ότι το παιχνίδι για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης τιμής δεν έχει τελειώσει. «Ο Δεκέμβριος θα είναι κρίσιμος μήνας. Εδώ, ορισμένα εκκοκκιστήρια δίνουν τη δυνατότητα για ανοιχτές τιμές με μία προκαταβολή. Αυτό είναι θετικό για όσους δεν έχουν ανάγκη να πάρουν όλα τα χρήματα», λέει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος-παραγωγός Κυριάκος Κρόκος από τη Ροδόπη, ο οποίος εκτιμά ότι εφόσον πέσουν οι υπογραφές σε μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, οι τιμές μπορεί να «πιάσουν» ή και να ξεπεράσουν τα 45 λεπτά στον παραγωγό. Ο ίδιος θυμίζει ότι, σε σύγκριση με πέρυσι, η πτώση της τιμής φτάνει το 25%, ποσοστό που «με δεδομένη την οικονομική αντανάκλαση που έχει η βαμβακοκαλλιέργεια στη Ροδόπη, είναι σημαντικό».

Ο κ. Κρόκος επισημαίνει, επίσης, ότι ορισμένα εκκοκκιστήρια δεν μπορούν να διαχειριστούν γρήγορα το βαμβάκι και συνεργάζονται με πολλές αλάνες, «με συνέπεια επιπλέον υγρασία, λόγω της παραμονής του προϊόντος σε στοίβες».

Χαμηλότερη παραγωγή και στοκ βλέπει το USDA

Στις 20,82 εκατ. μπάλες τοποθετούν τη φετινή παραγωγή των ΗΠΑ οι προβλέψεις Νοεμβρίου που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα το USDA, όταν οι εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα έκαναν λόγο για 21,71 εκατ. μπάλες.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας αποδίδει τη μείωση αυτή στις χαμηλότερες αποδόσεις στο νοτιοδυτικό κομμάτι της χώρας, ενώ αναθεωρημένες προς τα κάτω είναι και οι εκτιμήσεις για τα τελικά αποθέματα, τα οποία τώρα αναμένονται στις 6,1 εκατ. μπάλες, από 7 εκατ. μπάλες έναν μήνα πριν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το τελικό στοκ εκτιμάται επίσης ελαφρώς χαμηλότερα στις 80,8 εκατ. μπάλες, ενώ η παραγωγή στις 121,94 εκατ. μπάλες.

Η συγκομιδή στις ΗΠΑ εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά, με το σχετικό ποσοστό να βρίσκεται στο 62%.