γράφουν οι Αντώνης Ανδρονικάκης, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Γιάννης Σάρρος

Γεμάτη από βαμβακοπαραγωγούς και εκκοκκιστές από όλη τη χώρα ήταν η αίθουσα «Ολυμπιάς», όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού στο βαμβάκι «FiberPro2», από την «Σπύρος Ανδριώτης ΑΕ». Ο Βασίλης Ανδριώτης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, πραγματοποίησε μια μεστή παρουσίαση για την πορεία και τα οφέλη του πρωτοποριακού προγράμματος, που ξεκίνησε το 2017 και απογειώθηκε το 2019, ενώ φέτος θα ακολουθήσει νέα κατεύθυνση.

Τι είναι το πρόγραμμα FiberPro2, ποια τα οφέλη

Το FiberPro2 είναι ένα πρόγραμμα ποιοτικής αναβάθμισης και ιχνηλασιμότητας του τελικού προϊόντος, δηλαδή της ίνας του βαμβακιού. Στόχος του είναι να αναδείξει το διαφοροποιημένο προϊόν που παράγεται από τις ποικιλίες DELTAPINE σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Για τον λόγο αυτόν, οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να πιστοποιηθούν κατά Agro 2.1 ή κατά το νέο Agro 2.2. «Πιστοποιήσεις όπως εν λόγω και η BCI, είναι αυτές στις οποίες μέσα στην επόμενη τριετία θα στραφεί το ελληνικό βαμβάκι» ανέφερε ο κ. Ανδριώτης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του βαμβακιού, που είναι η απόδοση σε ίνα και σχετίζεται ξεκάθαρα με την επιλογή ποικιλίας. «Αυτό σημαίνει ότι όπου και να καλλιεργηθεί μια ποικιλία η απόδοσή της σε ίνα θα είναι σταθερή», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στα οφέλη του FiberPro2 ο ίδιος συμπλήρωσε: «Αυτήν τη στιγμή, όποιος ακολουθεί το πρόγραμμα παίρνει πίσω ως bonus τουλάχιστον την αξία του σπόρου που πλήρωσε. Σε σχέση με το συμβατικό βαμβάκι η απόδοση ίνας στο πρόγραμμα ξεπερνά το 37%, δηλαδή είμαστε κοντά στο 10% περισσότερης παραγωγής ίνας», ανέφερε.

«Αναβαθμίζουμε το ελληνικό βαμβάκι»

Οριοθετώντας τον στόχο του προγράμματος για φέτος, ο ίδιος τόνισε πως «με το νέο γενετικό υλικό θα καλλιεργήσουμε στην Ημαθία 2.000 στρέμματα της ποικιλίας, ώστε να δούμε πού μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό θα γίνει καθαρά με όρους συμβολαιακής γεωργίας. Ο παραγωγός θα υπογράψει συμφωνητικό πριν από τη σπορά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα στήσουμε μικρότερους, πειραματικούς αγρούς για να δούμε αυτό το βαμβάκι». Απώτερος στόχος, όπως είπε κλείνοντας ο Βασίλης Ανδριώτης, είναι η ριζική αναβάθμιση του προϊόντος μέσα στα επόμενα χρόνια.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γιαννουλάκης