Στα σκαριά νέο ελληνικό… όπλο κατά της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών

Στα σκαριά νέο ελληνικό... όπλο κατά της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών

Όπλο κατά του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών (Citrus Tristetsa Virus – CTV) πρόκειται να αποτελέσει η νέα τεχνολογική μέθοδος ανίχνευσης του παθογόνου, που έχει κατατεθεί ως πρόταση προς έγκριση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», αν όλα πάνε καλά και η πρόταση εγκριθεί, τότε η ταυτοποίηση του ιού θα πραγματοποιείται επιτόπου στον αγρό (με τη χρήση της πρωτοποριακής αυτής τεχνολογίας), με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά πολύ ο χρόνος που απαιτείται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΑΑΤ, η τεχνολογία αυτή για τον συγκεκριμένο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορεί να αξιοποιηθεί και εμπορικά προς χώρες, που αντιμετωπίζουν το εν λόγω πρόβλημα στις καλλιέργειές τους και θέλουν να βελτιώσουν τον τρόπο ανίχνευσης και αντιμετώπισης της Τριστέτσας.

Όσον αφορά την προστασία των καλλιεργειών πορτοκαλιάς από τον ιό της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών (CTV), το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) έχει προβεί σε «κατάθεση ερευνητικής πρότασης με τίτλο “Ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών”, που αφορά την πρόσφατη Προκήρυξη της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ” στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην οποία πρόταση το ΜΦΙ έχει ρόλο συντονιστή». Αυτά έκανε γνωστά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης, με απάντησή του στον βουλευτή του Νομού Αργολίδας της ΝΔ, Γιάννη Αδριανό (σ.σ. ο οποίος με ερώτησή του στις αρχές Ιουνίου ζητούσε να μάθει τι έχει πράξει η πολιτεία για την αντιμετώπιση του καταστροφικού ιού της Τριστέτσας στα εσπεριδοειδή).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί