Στα βράχια οδηγούν την ELFE οι χειρισμοί Λαυρεντιάδη

Άδειο κουφάρι με μοναδική προίκα τα χρέη της κινδυνεύει να μείνει η λιπασματοβιομηχανία

Στα βράχια οδηγούν την ELFE οι χειρισμοί Λαυρεντιάδη

Σε αχαρτογράφητα νερά, με ορατό πλέον τον κίνδυνο ναυαγίου και απρόβλεπτες συνέπειες για την εγχώρια αγροτική παραγωγή, οδηγούν την ELFE οι «ακροβατικοί» χειρισμοί του ιδιοκτήτη της, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος φαίνεται ότι έχει βαλθεί να επιστρέψει με κάθε τρόπο στο επιχειρηματικό προσκήνιο, αξιοποιώντας το σημαντικότερο asset που έχει απομείνει στα χέρια του, μετά τις γνωστές δικαστικές εμπλοκές.

Η μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας, η οποία μεταβιβάστηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη πριν από επτά χρόνια, κινδυνεύει σήμερα να μετατραπεί σε ένα άδειο «κουφάρι», χωρίς αντικείμενο, εργαζομένους και παραγωγική δραστηριότητα, με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο τα χρέη της, που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά με την ανοχή (;) της πολιτείας, η οποία μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον παρακολουθούσε με ανεξήγητη αδράνεια τις κινήσεις του πολυπράγμονα επιχειρηματία.

Πέρα από τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις, όμως, τα όσα συμβαίνουν εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης έχουν άμεσο αντίκτυπο στον πρωτογενή τομέα. Εδώ και 3,5 μήνες, η μονάδα στην Καβάλα παραμένει ουσιαστικά ανενεργή, λειτουργώντας στο 10% της δυναμικότητάς της και παράγοντας, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», μόνο 2 από τους συνολικά 88 τύπους λιπασμάτων που έχει τη δυνατότητα να παράγει. Εφόσον δεν αντιστραφεί άμεσα η κατάσταση, παράγοντες του κλάδου θεωρούν πολύ δύσκολο η εταιρεία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας καλλιεργητικής σεζόν.

  • Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «YX» που κυκλοφορεί