Σταματούν σταδιακά τα ποτίσματα οι βαμβακοπαραγωγοί στη Θράκη

Στην περίοδο που σταματούν σταδιακά τα ποτίσματα και αναμένουν οι παραγωγοί να ανοίξει το βαμβάκι για να συγκομιστεί βρίσκεται η καλλιέργεια, όπως μεταφέρει ο Νίκος Μποτρότσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής. «Ορισμένοι συνάδελφοι έκοψαν το πότισμα από την προηγούμενη εβδομάδα και άλλοι τώρα. Ωριμάζει το καρύδι και περιμένουμε».
Οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν το φετινό καλοκαίρι είχαν αρνητικές συνέπειες για την παραγωγή. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «δυστυχώς, τον Αύγουστο στην περιοχή μας είχαμε έναν επίμονο δυνατό βοριά 7 με 8 μποφόρ και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα το φυτό να ξεραίνεται και ορισμένα καρύδια που δεν είχαν αναπτυχθεί σωστά να πέσουν».
Σύμφωνα με τον κ. Μποτρότσο, η απώλεια της παραγωγής είναι βέβαιη, όπως και η μείωση στα κιλά, για τη Ροδόπη και τον Έβρο όπου επικράτησαν αυτά τα φαινόμενα.
Μέχρι τώρα τα ποτίσματα ήταν στην κορύφωσή τους, οι γεωτρήσεις δούλευαν σε 24ωρη βάση και σε πολλές περιοχές δεν προλάβαιναν. «Στον κάμπο της Αμβροσίας, στον Ίασμο, έχουν περισσότερο και καλύτερο νερό, οπότε κάνουν καλύτερη διαχείριση. Πραγματοποιούμε 6 με 7 ποτίσματα, ανά δεκαήμερο όπως απαιτεί το φυτό. Στη Ροδόπη, μετά τον Ιούνιο δεν υπήρχαν βροχές, με συνέπεια οι παραγωγοί να στηρίζονται μόνο στις γεωτρήσεις», σημειώνει.
Μειωμένες κατά 25% οι εκτάσεις στην Ορεστιάδα
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η καλλιέργεια του βαμβακιού και στην Ορεστιάδα που μετρά μειωμένες εκτάσεις τουλάχιστον κατά 25% συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με τον παραγωγό – αντιπρόεδρο της ΕΑΣ, Δημήτρη Σταματίου.
«Τα ξηρικά βαμβάκια άρχισαν να ανοίγουν, αλλά τα ποτιστικά έχουν ακόμη αρκετό δρόμο εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων του Απριλίου». Στέκεται στην παρατεταμένη ξηρασία μετά από δύο μήνες χωρίς σταγόνα βροχή που σε συνδυασμό με πολύ υψηλές θερμοκρασίες «έψησαν» το βαμβάκι.
Τα ποτίσματα ήταν στο φουλ τη φετινή χρονιά, απογειώνοντας τα καλλιεργητικά έξοδα. «Υπήρχαν παραγωγοί που δεν πότισαν ποτέ και φέτος έβαλαν σωλήνες και πυραύλους», αναφέρει. Τα ποτίσματα θα συνεχιστούν για ακόμη μία εβδομάδα, γιατί στη συνέχεια τα αντλιοστάσια θα σταματήσουν να δίνουν νερό. Οι καλλιεργητές αναμένουν να ανοίξουν και να βοηθήσει ο καιρός, ώστε να φτάσουν ομαλά στη συγκομιδή, χωρίς βροχές πλέον.
Σχολιάζοντας τις τιμές, ο κ. Μποτρότσος αναφέρει ότι ορισμένα εκκοκκιστήρια ξεκίνησαν τις επαφές με παραγωγούς και η τιμή που ακούγεται είναι τα 65 λεπτά το κιλό, ενώ οι παραγωγοί θα ήθελαν ιδανικά πάνω από 70 λεπτά. Της ίδιας άποψης είναι και ο κ. Σταματίου που περιμένει καλύτερες τιμές.