Αυτό το άρθρο είναι 20 μηνών

Standing Ovation: Χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ σε εταιρεία που αναπτύσσει βιώσιμες εναλλακτικές πρωτεΐνης γάλακτος

27/10/2022
2' διάβασμα
standing-ovation-chrimatodotisi-12-ekat-evro-se-etaireia-pou-anaptyssei-viosimes-enallaktikes-proteinis-galaktos-276240

της Ελένης Ριζάκη

Κλείνοντας έναν πολύ προσοδοφόρο γύρο χρηματοδότησης, η καινοτόμος startup στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων Standing Ovation συγκέντρωσε μια νέα επένδυση 12 εκατ. ευρώ. Με έδρα το Παρίσι, η εταιρεία αναπτύσσει εναλλακτικές λύσεις αντί για ζωικές πρωτεΐνες γάλακτος, φιλοδοξώντας να κάνει πραγματικότητα για την αγορά το γαλακτοκομικό τυρί χωρίς τη χρήση ζώων.

Με έτος ίδρυσης το 2020, η Standing Ovation θέλει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διατροφική μετάβαση που επιχειρεί η Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η κτηνοτροφική βιομηχανία ευθύνεται για περίπου το 15% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές εκφράζουν ηθικούς προβληματισμούς για τις πρακτικές του κλάδου.

Ανταποκρινόμενη σε αυτή την τάση αναθεώρησης και επαναπροσδιορισμού του διατροφικού μοντέλου, η εταιρεία αναπτύσσει καζεΐνες που προέρχονται από ζύμωση, με σκοπό την παραγωγή υποκατάστατων τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν περιέχουν λακτόζη ή συστατικά ζωικής προέλευσης. Χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες που παράγονται από μικροβιακή ζύμωση, η startup παράγει εναλλακτικές λύσεις σε δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα. Η εταιρεία είναι σε θέση να παράγει καζεΐνες σε ζυμωτήρες, χωρίς να χρειάζεται προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Οι καζεΐνες είναι η κύρια πρωτεΐνη του γάλακτος (αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 80%) και, μεταξύ άλλων, επιτρέπουν στο γάλα να πήξει. Η Standing Ovation έχει βρει μια μέθοδο χρήσης των καζεϊνών μαζί με άλλα προϊόντα φυτικής ή ορυκτής προέλευσης για την απόκτηση υποκατάστατων τυροκομικών προϊόντων, εστιάζοντας στα φρέσκα και μαλακά τυριά.

Αυτός ο γύρος της σειράς Α, που έκλεισε μόλις στα δύο χρόνια από την έναρξή του, θα χρηματοδοτήσει τα επόμενα στάδια ανάπτυξης της εταιρείας, επεκτείνοντας την τεχνολογία της σε βιομηχανική κλίμακα.

ΓΡΑΦΕΙ: