Γ. Σταθάκης: Ξεκαθαρίστε αν θα είστε «φαν κλαμπ» της εταιρίας El Dorado!

Γ. Σταθάκης: Ξεκαθαρίστε αν θα είσθε «φαν κλαμπ» της εταιρίας El Dorado!

Διμέτωπη αντιπαράθεση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο και τον Αριστείδη Φωκά, βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, για το θέμα των επενδύσεων της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι πρέπει να προστατευθούν και οι παραγωγοί και τα τρόφιμα που παράγονται στη Χαλκιδική κι ο τουρισμός αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, από τυχόν προβλήματα στο νερό.  

Οι δυο βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν είναι υπέρ ή κατά των επενδύσεων, διότι παρατηρούνται προβλήματα στην αδειοδότηση της επένδυσης της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, που ταλαιπωρούν τους πολίτες της Χαλκιδικής και αφήνουν ανέργους. Ειδικά ο κ.Φωκάς παρέθεσε σειρά παρατηρήσεων, για το πώς και το γιατί η εταιρία δεν πήρε τις άδειες και πως η ελληνική κυβέρνηση ζητά να εφαρμοστεί πιλοτική διαδικασία εφαρμογής καθαρισμού, βγάζοντας εκτός πεδίου φιλανδική εταιρία, η οποία κάνει αποκαταστάσεις στις εξορύξεις. Ο κ.Φωκάς παρέθεσε όλα τα επιχειρήματα της εταιρίας που επιδώκει να κάνει εξορύξεις στις Σκουριές.

Ο κ.Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η εταιρία έχει λάβει αδειοδοτήσεις για την Ολυμπιάδα αλλά υπάρχουν ζητήματα, περιβαλλοντικά και γεωργοκτηνοτροφικά, που δεν επιλύονται με βάση το σχέδιο που έχει καταθέσει. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα διαφωνεί με το συγκεκριμένο τρόπο εξόρυξης και πρόσθεσε ότι αυτό ήδη είχε διατυπωθεί ως αίτημα από τον καιρό που ήταν επικεφαλής στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο τότε υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης. Σε αποστροφή του λόγου του μάλιστα ο κ.Σταθάκης κάλεσε τους κ.Λοβέρδο και τον κ.Φωκά να ξεκαθαρίσουν αν θα ανήκουν στο φαν κλαμπ της εταιρίας και στρεφόμενος προς τον κ.Φωκά τον ρώτησε αν το θεωρεί λογικό και συνήθη πρακτική μιας εταιρίας να στρέφεται με εξώδικο εναντίον του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος;

Μάλιστα κάλεσε τους δυο βουλευτές να ξεκαθαρίσουν αν είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, που έχει προσφύγει σε διαιτησία, διότι η εταιρία δεν έχει καταθέσει, όπως είπε, ολοκληρωμένο σχέδιο για τις επενδύσεις της ούτε έχει δώσει ορθά δείγματα γραφής, σεβόμενη τις λειτουργίες, που διέπουν μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα. Ο κ.Σταθάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα κρυφά, η εταιρία συνεχίζει την παλαιά εξόρυξή της, και οι θέσεις εργασίας είναι διασφαλισμένες αλλά το ελληνικό δημόσιο δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί μια επένδυση στις Σκουριές χωρίς να υποστηρίζονται το φυσικό περιβάλλον, ο τουρισμός και οι γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες ούτε να φεύγει όλος ο χρυσός προς τα έξω και η Ελλάδα να μην έχει καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής για την επεξεργασία του.