Σταθερές οι εκτάσεις καλλιέργειας σπανακιού στον Ορχομενό

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Η περιοχή του Ορχομενού αποτελεί μία από τις βασικότερες περιοχές παραγωγής σπανακιού της χώρας μας για νωπή χρήση. Οι μεγαλύτερες ποσότητες της καλλιέργειας καταλήγουν στην Αθήνα. Ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών διακινούν το προϊόν απευθείας στις λαϊκές αγορές. Στην ευρύτερη περιοχή, καλλιεργούνται πάνω από 4.000 στρέμματα με μικρές αυξομειώσεις κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον παραγωγό σπανακιού Τάσο Χριστοδούλου από τον Ορχομενό, η παραγωγή και η διάθεση του προϊόντος ικανοποιεί τους παραγωγούς της περιοχής:

«Η παραγωγή σπανακιού της περιοχής μας έχει μία σταθερή πορεία, με μικρές διακυμάνσεις στον χρόνο. Για την ανοιξιάτικη περίοδο, κρατήσαμε τις ίδιες εκτάσεις με πέρυσι και σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνουμε σπορές για να έχουμε προϊόν το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται τις καλοκαιρινές περιόδους, όπου οι ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών μας είναι μεγάλες και οι ποσότητες νερού δεν επαρκούν. Στον τομέα της εμπορίας του προϊόντος που παράγουμε ακολουθούμε την ίδια τακτική, έτσι όπως τη γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ακολουθούμε τους κανόνες της αγοράς, αυτό το διάστημα πουλάμε από 40 έως 50 λεπτά το κιλό στη χονδρική».

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στην ερώτησή μας, αν ένα συλλογικό σχήμα θα μπορούσε να διαθέσει με πιο ανταγωνιστικό και αξιόπιστο τρόπο την παραγωγή στις αγορές, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε αρνητικά. «Η μέχρι σήμερα πορεία που ακολουθούμε βασίζεται στις δικές μας δυνάμεις και ίσως αυτό να μας εμπόδισε να δούμε την αγορά μέσα από συλλογικά σχήματα, δημιουργώντας τη δική μας ταυτότητα».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress