Σταθερή η αγορά των ζωοτροφών παρά τις δυσκολίες

Η παγκόσμια παραγωγή ζωοτροφών παρέμεινε σταθερή το 2022, παρά τις σημαντικές μακροοικονομικές προκλήσεις που επηρέασαν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Ευρώπη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, έχοντας να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με ασθένειες ζώων, ακραία καιρικά φαινόμενα και την εισβολή στην Ουκρανία. Εκτιμήσεις του Agri-Food Outlook της Alltech αναφέρουν ότι η παγκόσμια παραγωγή ζωοτροφών σημείωσε μείωση μικρότερη του 0,5%, ήταν δηλαδή 1.266 δισ. μετρικοί τόνοι – 5.381 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πιο χαμηλή το 2022 σε σχέση με το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μάλιστα, η παραγωγή ζωοτροφών παρουσίασε μικρή αύξηση σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Λατινικής Αμερικής (1,6%), της Βόρειας Αμερικής (0,88%) και της Ωκεάνιας (0,32%). Η παραγωγή ζωοτροφών φαίνεται επίσης να αυξήθηκε στη Μέση Ανατολή μεταξύ άλλων (η Alltech αναφέρει καλύτερη πρόσβαση σε πηγές από την εταιρεία δείχνει αύξηση της τάξης του 25%) και ως αποτέλεσμα της απόφασης πολλών κυβερνήσεων της περιοχής να αυξήσουν την εκτροφή κοτόπουλου, προκειμένου να επιτύχουν αυτάρκεια.

Η παραγωγή ζωοτροφών στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 4,67%, στην Αφρική κατά 3,86% και στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικός έπεσε επίσης κατά 0,51%. Παγκοσμίως, αύξηση της παραγωγής ζωοτροφών καταγράφηκε στους τομείς της υδατοκαλλιέργειας, των κοτόπουλων κρεοπαραγωγής και στην παραγωγή ζωοτροφών για ζώα συντροφιάς και μείωση στις ζωοτροφές για μοσχάρια κρεοπαραγωγής και γαλακτοπαραγωγής, καθώς και για τον τομέα των χοίρων.

Αν και αντιμετώπισε μια μικρή μείωση στην παραγωγή ζωοτροφών, η Κίνα παραμένει η πιο μεγάλη παραγωγός στον κόσμο, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βραζιλία. Η έρευνα της Alltech περιλαμβάνει στοιχεία από 142 χώρες και 28.000 μύλους ζωοτροφών.

Χώρα

Σύνολο παραγωγής ζωοτροφών σε εκατ. τόνους (2021)

Σύνολο παραγωγής ζωοτροφών σε εκατ. τόνους (2022)

Μεταβολή
σε εκατ. τόνους

Μεταβολή
%

Κίνα

268.343

260.739

(7.604)

-2.83%

Η.Π.Α

237.977

240.403

2.426

1.02%

Βραζιλία

81.239

81.948

0.709

0.87%

Ινδία

44.059

43.360

(0.700)

-1.59%

Μεξικό

39.684

40.138

0.454

1.14%

Ρωσία

33.000

34.147

1.147

3.48%

Ισπανία

35.838

31.234

(4.604)

-12.85%

Βιετνάμ

20.920

26.720

5.800

27.72%

Αργεντινή

26.719

25.736

(0.983)

-3.68%

Γερμανία

24.506

24.396

(0.110)

-0.45%

 

Η παραγωγή ζωοτροφών ανά περιοχή

Η έρευνα έδειξε ότι η παραγωγή μειώθηκε κατά 3,86% στην Αφρική, κυρίως λόγω των μειώσεων στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο, στην Κένυα και στη Νιγηρία. Στη Νότια Αφρική από την άλλη υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 2%, ενώ και η Ναμίμπια ανέφερε αύξηση της παραγωγής.

Στην περιοχή της Ασίας (από την πλευρά του Ειρηνικού) σημειώθηκαν αυξομειώσεις, με αποτέλεσμα η τελική παραγωγή να είναι ίδια με πέρυσι. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν μειώσεις σε Κίνα, Πακιστάν και Μαλαισία, οι οποίες συμψηφίστηκαν από τις αυξήσεις που αναφέρθηκαν στο Βιετνάμ, στις Φιλιππίνες, στη Μογγολία και στη Νότια Κορέα. Το Βιετνάμ συγκεκριμένα είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά ζωοτροφών.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση στις παραγόμενες ποσότητες σημειώθηκε στην Ευρώπη, όπου η παραγωγή έπεσε περίπου κατά 5%, περισσότερο από 12 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Πρωταρχικές αιτίες για αυτήν τη μείωση είναι η επέμβαση στην Ουκρανία και οι ασθένειες των ζώων.

Η μεγαλύτερη παραγωγή σημειώθηκε στη Λατινική Αμερική αύξηση που οφείλεται στο Μεξικό, τη Βραζιλία και τη Χιλή. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής είχε επίσης σημαντική αύξηση παραγωγής. Η Βόρεια Αμερική ανέφερε αύξηση παραγωγής περισσότερο από 2,4 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι. Στην περιοχή της Ωκεανίας υπήρξε μικρή μείωση παραγωγής στην Αυστραλία και αντίστοιχα μικρή αύξηση στη Νέα Ζηλανδία.

Οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή

Μαζί οι 10 πρώτες χώρες στην κατανάλωση ζωοτροφών χρησιμοποιούν το 64% της παγκόσμιας παραγωγής και η μισή κατανάλωση παγκοσμίως επικεντρώνεται σε 4 χώρες: Κίνα, ΗΠΑ, Βραζιλία και Ινδία. Ακολουθούν Μεξικό, Ρωσία, Ισπανία, Βιετνάμ, Αργεντινή. Γερμανία.

Παραγωγή ζωοτροφών ανά τομέα

Η παραγωγή ζωοτροφών αυξήθηκε στους τομείς των υδατοκαλλιεργειών, των ζώων για κρέας και των ζώων συντροφιάς.

Καθώς οι συγχωνεύσεις συνεχίζονται, ο αριθμός των μικρών μονάδων παραγωγής ζωοτροφών συνεχίζει να μειώνεται, ενώ ο αριθμός των μεγάλων εργοστασίων συνεχίζει να αυξάνεται. Η μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των μονάδων καταγράφεται στην Ευρώπη και ειδικά στην Ισπανία, στην Πολωνία, στην Ουκρανία, στη Ρωσία και στην Ουγγαρία.

Κοτόπουλα κρεοπαραγωγής

Ο συγκεκριμένος τομέας απορροφά τη μεγαλύτερη παγκοσμίως ποσότητα ζωοτροφής (περίπου 364 εκατομμύρια μετρικούς τόνους).

Ενώ το σύνολο της παραγωγής ζωοτροφής για τον τομέα αυξήθηκε κατά 1,3%, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Κυρίως, πάντως, η παραγωγή σημείωσε αύξηση στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αμερική και στη Λατινική Αμερική. Παγκόσμια, η αγορά του κοτόπουλου αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, ωστόσο οι τιμές και οι ποσότητες εξαρτώνται από την περιοχή.

Χοίροι

Η παραγωγή ζωοτροφής για γουρούνια μειώθηκε σε παγκόσμιο το 2022 περίπου 3%, λόγω της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, ενώ οι υψηλές τιμές πίεσαν την παραγωγή σε πολλές χώρες. Ωστόσο, σε Βιετνάμ, Κίνα, Βόρεια Αφρική, Βραζιλία και Μεξικό, οι καλύτερες τιμές και άλλες συνθήκες της αγοράς έφεραν ανάπτυξη του τομέα.

Ωοτόκες όρνιθες

Η γρίπη των πτηνών, άλλες ασθένειες και το υψηλό κόστος των πρώτων υλών επηρέασαν τον τομέα σε πολλές αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής. Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη του τομέα κατά κάποιον τρόπο ήρθε λόγω πιέσεως από την ανάπτυξη σε άλλους τομείς, που έφεραν την αύξηση στη ζήτηση αβγών. Τελικά, η ζήτηση για ζωοτροφές αυξήθηκε κατά 1%. Ασθένειες, οι τάσεις της οικονομίας και η αύξηση τιμών περιόρισαν την ανάπτυξη του κλάδου διεθνώς.

Αγελαδινό γάλα

Στις περισσότερες χώρες σημειώθηκε μείωση της παραγωγής ζωοτροφών για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, καθώς το κόστος της ζωοτροφής ήταν υψηλό, ενώ η τιμή του γάλακτος χαμηλή. Έτσι, οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να μειώσουν τον αριθμό των ζώων τους ή να στραφούν στις καλλιέργειες για ζωοτροφή και όχι στους εμπόρους-προμηθευτές. Υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις, όπως η Ιρλανδία, που αγόρασε μεγαλύτερες ποσότητες λόγω ξηρασίας και η Νέα Ζηλανδία, που είδε αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος. Τελικά, η ζήτηση των ζωοτροφών στον τομέα μειώθηκε κατά 1,32%.

Παραγωγή βοδινού κρέατος

Η τάση για μείωση της παραγωγής βοδινού κρέατος που είχε φανεί δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, με τη ζήτηση ζωοτροφών να μειώνεται κατά 0,34% το 2022. Η μείωση της ζήτησης βοδινού συνεχίστηκε στην Ευρώπη, αυξήθηκε όμως σε όλες τις άλλες περιοχές. Στην Αυστραλία, η ζήτηση για ζωοτροφές μειώθηκε, καθώς υπήρχε αρκετή ποσότητα χόρτου στα λιβάδια και όχι λόγω της μείωσης της ζήτησης για βοδινό. Αύξηση αναμένεται το 2023 στη ζήτηση στην Κίνα, στη Βραζιλία και στην Αυστραλία, ενώ αντίθετα μείωση αναμένεται στις ΗΠΑ, στον Καναδά και σε χώρες της Ευρώπης.