Σταθερή η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στην Ευρώπη το 2020

Μικρή άνοδος στα σιτηρέσια των προβάτων στην Ελλάδα

Εν μέσω συνεχών ανατιμήσεων σε ζωοτροφές και αναλώσιμα, από τις οποίες πλήττονται οι κτηνοτρόφοι, η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών σημείωσε το 2020 οριακή αύξηση (+0,1%), 164,9 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με το 2019.

Αυτά δείχνουν τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παρασκευαστών Σύνθετων Ζωοτροφών (FEFAC), στην οποία συμμετέχουν τα μέλη της από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο (η Ελλάδα δεν είναι μέλος).

Αναφορικά με τα είδη των παραγωγικών ζώων, μόνο στη βοοτροφία και στα πουλερικά, υπήρξε μείωση της παραγωγής ζωοτροφών, ενώ στους υπόλοιπους τομείς σημειώθηκε αύξηση. Η βιομηχανία επιδοκίμασε την εν λόγω εξέλιξη, σημειώνοντας ότι «παρά την πανδημία και τις σοβαρές επιπτώσεις σε τουρισμό και εστίαση, η παραγωγή παρέμεινε σταθερή παρά τις προβλέψεις για το αντίθετο».

Προβατοτροφία

Αν και η FEFAC δεν παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), σε εγχώριο επίπεδο η άνοδος των τιμών στο γάλα αποτυπώθηκε έως έναν βαθμό στην αύξηση του όγκου των ζωοτροφών που διατέθηκαν το 2020, σε σχέση με το 2019, στις μονάδες (+4%), καθώς τα κοπάδια ταΐστηκαν με ποιοτικότερα σιτηρέσια, ώστε να βελτιώσουν την παραγωγή γάλακτος.

Πτηνοτροφία

Η παραγωγή μειώθηκε κατά περίπου μία μονάδα (-0,8%), γεγονός που σύμφωνα με τους παρασκευαστές, οφείλεται στη νόσο των πουλερικών και στα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Χώρα που επλήγη σημαντικά από την εξέλιξη αυτή ήταν η Ισπανία, που είδε μείωση της παραγωγής πουλερικών κατά 20%. Ως προς την ελληνική αγορά, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Η ΠΙΝΔΟΣ», Ανδρέα Δημητρίου, η μείωση στην κατανάλωση ξεπέρασε το 30%.

Βοοτροφία

Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και την ασυνήθιστα θερμή άνοιξη, η παραγωγή ζωοτροφών παρέμεινε σχεδόν σταθερή (-0,2%).

Χοιροτροφία

Σύμφωνα με τη FEFAC, αρκετές χώρες επωφελήθηκαν από την απαγόρευση εξαγωγών της Γερμανίας στην Κίνα απ’ όπου και υπήρχε σημαντική ζήτηση για χοιρινό. Πρόβλημα για τους παραγωγούς κατά την περίοδο της πανδημίας ήταν ότι τα ζώα παρέμειναν περισσότερο χρόνο σταβλισμένα και σιτιζόμενα, γεγονός που ευνόησε την παραγωγή ζωοτροφών (+1,3%).