Σταθερή η πρωτιά του Συνεταιρισμού Ορχομενού στις τιμές βαμβακιού και στην ενσωμάτωση καινοτομιών

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορχομενού αφήνει το δικό του αποτύπωμα στο βαμβάκι, επιτυγχάνοντας την καλύτερη τιμή για την τρέχουσα εκκοκκιστική περίοδο. Σε μία δύσκολη φάση για τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς, ο συνεταιρισμός μέσα από μία διαρκή και επίπονη προσπάθεια κατάφερε να φτάσει στα 48 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με άλλες τιμές βαμβακιού, οι οποίες ήταν χαμηλότερες κατά 6 λεπτά.

Ο πρόεδρος, Βασίλης Τσαγαλάς, επισημαίνει ότι μια τέτοια τιμή αναμφίβολα αποτελεί μια επιβράβευση της προσπάθειας, που απαιτεί τη συλλογική δράση όλων των εμπλεκόμενων μελών του συνεταιρισμού, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα, τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα. Πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι η φετινή επιτυχία, χωρίς την ανάλογη συνέχεια, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών συνολικά.

«Προσπαθούμε μέσα από τις τεχνικές που εφαρμόζουμε και με τις δράσεις που έχουμε αναπτύξει να αναδείξουμε όσο το δυνατόν ένα καλύτερο προϊόν, το οποίο για εμάς αποτελεί τη βασική στρατηγική μας, ώστε να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο βαμβάκι μας», τονίζει.

Ο συνεταιρισμός και η διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Τσαγαλά, προσπαθεί να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα, έτσι όπως αυτά απορρέουν μέσα από την πράσινη συμφωνία, αλλά και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική: «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε καλύτερα στα νέα δεδομένα. Έχουμε μπροστά μας μία νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και μία κλιματική αλλαγή η οποία αλλάζει τα δεδομένα στον αγροτικό χώρο».

Συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα και άλλους φορείς

Επιμένοντας σε αυτούς τους στόχους, ο κ. Τσαγαλάς αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα συνεργασία του στον τομέα της κάνναβης, εστιάζοντας όμως περισσότερο στην έξυπνη γεωργία: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομία, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από αυτές τις πρακτικές, και ειδικά για το βαμβάκι, εμείς θα πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα και στον τρόπο παραγωγής. Η βιολογική γεωργία, όπως και η ψηφιακή προσέγγιση, είναι στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τις συνεργασίες με άλλους φορείς. Εμείς, από την πλευρά μας, κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της διαχείρισης του νερού, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα και προσωπικό στοίχημα, για τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Ορχομενού: «Προσπαθούμε, όσο είναι δυνατόν, να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και τεχνολογίες, ώστε από τη μία πλευρά να αξιοποιήσουμε καλύτερα το υδάτινο δυναμικό και, από την άλλη, να μειώσουμε το κόστος άρδευσης των καλλιεργειών μας».