Στάθηκαν στα πόδια τους οι καπνοπαραγωγοί και κυνηγάνε καλύτερη τιμή

των Μαρίας Αμπατζή, Αφροδίτης Χρυσοχόου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου

Στην πλήρη φάση της συλλογής καπνού έχουν μπει οι καπνοπαραγωγοί της χώρας, σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες. Η μέχρι τώρα πορεία των καλλιεργειών δεν δείχνει κάποια ανησυχία και, συγκρινόμενη με την περσινή περίοδο, η εικόνα του καπνού είναι τελείως διαφορετική.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, οι εντομολογικές προσβολές και ασθένειες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο πέρυσι, και έφτασαν πολλούς καλλιεργητές στα όρια της εγκατάλειψης των χωραφιών τους. Για την τρέχουσα περίοδο, η ποιότητα διαφαίνεται καλή, όμως το μείζον θέμα εξεύρεσης εργατικών χεριών παραμένει.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ποιότητα και τιμές έχουν το προβάδισμα

Με ευνοϊκές μέχρι στιγμής συνθήκες, τόσο από πλευράς καιρικών συνθηκών όσο και έλλειψης προσβολών από ασθένειες στις φυτείες, εξελίσσεται η καπνοπαραγωγή στον Νομό Σερρών. Οι μικροί καπνοπαραγωγοί έχουν ξεκινήσει σταδιακά τη συγκομιδή από τις 20 Ιουλίου και βρίσκονται στα δεύτερα χέρια, ενώ αυτοί που έχουν τα περισσότερα στρέμματα αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς», Κώστας Παπαδόπουλος, αν και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, υπάρχει και φέτος το ζήτημα της έλλειψης εργατών που θα κάνουν τη συλλογή. «Η παραγωγή πηγαίνει πολύ καλά, ποιοτικά και ποσοτικά, αλλά όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, που κρατάει πίσω τη συλλογή. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να μαζέψουμε έγκαιρα», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι οι φετινές αποδόσεις ανά στρέμμα θα φτάσουν σε μέσο όρο τα 150 κιλά.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις από τις εταιρείες που ήρθαν σε επαφή ότι οι τιμές θα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι, που ήταν 70 λεπτά κάτω και έφτασαν τα 4,30 ευρώ. «Περιμένουμε να δούμε τι τιμές θα δώσουν οι εταιρείες. Πρέπει να πιάσουμε ως βάση την προπέρσινη χρονιά, που ήταν 5,05 ευρώ στήσιμο. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, για να είμαστε ικανοποιημένοι με τις τιμές», καταλήγει.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Σε εξέλιξη η συγκομιδή, άφαντοι οι εργάτες γης

Μπασμάς και Κατερίνη βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής στην Ελασσόνα, ενώ σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν και τα Βιρτζίνια. Οι πρόσφατες βροχές βοήθησαν το προϊόν, όμως και εδώ το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών απασχολεί έντονα τους καπνοπαραγωγούς. Σύμφωνα με τον γραμματέα του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας και μέλος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού, Γιώργο Κατσαρό, «το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης είναι μεγάλο και επηρεάζει την ποιότητα και ίσως και την ποσότητα του καπνού, αφού η συγκομιδή καθυστερεί και δυσκολεύει την αποξήρανση. Οι νόμιμοι αλλοδαποί εργάτες είναι πλέον ελάχιστοι, η Πολιτεία δεν έχει δώσει λύση ακόμη με τους εποχικούς και τα εργόσημα, οι Έλληνες λόγω δυσκολίας την αποφεύγουν και εμείς είμαστε κάπου στη μέση».

Το παραπάνω πρόβλημα, μαζί με την εκκρεμότητα καταβολής αποζημίωσης μέσω de minimis και για την ποικιλία Κατερίνης, όπως συνέβη με τον Μπασμά, θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες μέρες από τη Διεπαγγελματική Καπνού στη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Η εκτίμηση για τις τιμές είναι ότι και φέτος αυτές θα είναι ικανοποιητικές, καθώς η καπνεμπορία τα τελευταία χρόνια ζητά διαρκώς νέες σοδειές.

Για την τρέχουσα περίοδο, η ποιότητα διαφαίνεται καλή, όμως το μείζον θέμα εξεύρεσης εργατικών χεριών παραμένει

ΛΟΚΡΙΔΑ
Στοχεύουν ψηλά ποιοτικά και ποσοτικά

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μπαίνουν στη φάση της συλλογής οι παραγωγοί καπνού της Λοκρίδας. Η ποικιλία που κυριαρχεί είναι τα Βιρτζίνια και η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν οι καλλιέργειες είναι θετική. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Σύμφωνα με παραγωγούς της περιοχής δεν θα υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις από την περσινή περίοδο και οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 2,5 ευρώ, πάντα ανάλογα με την ποιότητα. Αν ευνοήσουν και οι καιρικές συνθήκες, οι στρεμματικές αποδόσεις θα είναι ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι.

ΘΡΑΚΗ
Μαζεύουν το πρώτο χέρι χωρίς τα περσινά προβλήματα

Ξεκίνησε η συγκομιδή για το πρώτο χέρι του καπνού στη Θράκη, μεταφέρει ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Γιάννης Μπανιώτης, υπεύθυνος του τομέα καπνού, ο οποίος εξηγεί ότι η καλλιέργεια σε γενικές γραμμές βαίνει καλώς. Αναφερόμενος στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στις 10 Ιουλίου, σημειώνει ότι σε περιοχές των δήμων Ιάσμου και Μαρωνείας – Σαπών του Νομού Ροδόπης, οι ζημιές φτάνουν και στο 100%, όπως αποτυπώθηκε στις επιτόπιες εκτιμήσεις που πραγματοποίησαν.

Στον γειτονικό Νομό Έβρου, οι καλλιέργειες εκτείνονται σε Αύρα, Μέστη, Κόμαρα, Πέραμο και στην περιοχή Σουφλίου, αλλά ευτυχώς δεν χτυπήθηκαν από χαλάζι. Στην παρούσα φάση, οι παραγωγοί συγκεντρώνουν τον καπνό στις αποθήκες, καθώς οι εταιρείες ξεκινούν το ζύγισμα μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά τους, ως Συνεταιρισμός, βρίσκονται στη φάση της προετοιμασίας για την επιθεώρηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Τα μέλη του Συνεταιρισμού καλλιέργησαν φέτος περίπου 56.000 στρέμματα καπνό. Για τη μέχρι στιγμής εικόνα της παραγωγής, ο κ. Μπανιώτης αναφέρει ότι η ποιότητα είναι καλή, θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, καθώς για να προχωρήσει ομαλά το μάζεμα, δεν θέλουν βροχές.

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.