Στέφανος Διακομής – (ΕΒΟΛ): Εκατό χρόνια συνεχούς λειτουργίας με ανοδική πορεία και προσφορά στον τόπο

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου ιδρύθηκε το 1926, ως Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, και αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς και σημαντικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, με πλούσια παράδοση και συμβολή στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.
Το 1952, ιδρύθηκε από την τότε Ένωση η Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, που μεγάλωσε τρεις γενιές Βολιωτών με το γάλα της και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα της. Η εμβληματική Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και τυποποιεί καθημερινά σημαντικές ποσότητες αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος και παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο, εφαρμόζοντας σύγχρονα συστήματα διασφάλισης ποιότητας. Οι τιμές που προσφέρει στους κτηνοτρόφους αποτελούν σημείο αναφοράς όχι μόνο για την περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και πανελλαδικά.
Στον συνεταιρισμό απασχολούνται σήμερα 135 εργαζόμενοι. Είναι ένας υγιής συνεταιρισμός, με συνεχή θετικά αποτελέσματα, κερδοφόρος και χωρίς δανειακές υποχρεώσεις. Διαθέτει σημαντική ρευστότητα, με αποτέλεσμα οι δραστηριότητες και οι επενδύσεις του να στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε ιδία κεφάλαια.
Είναι πρωτοπόρος στον κλάδο της παραγωγής πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων με γίδινο και αγελαδινό εμφιαλωμένο φρέσκο βιολογικό γάλα, καθώς και τα παράγωγα αυτών. Το δίκτυο διανομής των προϊόντων του έχει επεκταθεί σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, καθώς, πέραν της Θεσσαλίας, εντάσσονται σε αυτό και άλλες μεγάλες περιοχές, όπως το λεκανοπέδιο της Αττικής, η Εύβοια, αλλά και πολλές ακόμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που διαθέτει στην αγορά και έχουν τύχει μεγάλης αναγνώρισης και αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό σε όλη την Ελλάδα, είναι το βιολογικό κατσικίσιο γάλα, το σοκολατούχο γάλα, το στραγγιστό διαλεχτό γιαούρτι, το στραγγιστό κατσικίσιο γιαούρτι, το τυρί φέτα ΠΟΠ, το βιολογικό γίδινο τυρί και βούτυρο κ.ά. Ακόμη, το τελευταίο διάστημα, η ΕΒΟΛ κυκλοφορεί στην αγορά το νέο της προϊόν, το κεφίρ, τόσο σε κλασική γεύση όσο και με γεύση φράουλα και φρούτα του δάσους, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών για υγιεινή και ποιοτική διατροφή, καθώς και η φέτα ΠΟΠ 200gr σε vacuum συσκευασία.
Περαιτέρω, σημαντική δραστηριότητα του συνεταιρισμού αποτελεί και η συγκέντρωση και εμπορία αγροτικών προϊόντων και συγκεκριμένα σκληρού σίτου, κριθαριού και καλαμποκιού. Μέσω της δραστηριότητας αυτής, προσπαθεί να ασκήσει παρεμβατική πολιτική στις τιμές των εν λόγω προϊόντων προς όφελος των παραγωγών και να δημιουργήσει ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για τους γεωργούς της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας.
Την τρέχουσα χρονική περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης και ειδικότερα το «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων», με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 2.255.000 ευρώ και επιδοτούμενο κατά 54%. Στο επενδυτικό πλάνο, περιλαμβάνεται η απόκτηση μιας σειράς μηχανημάτων, µε στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του εργοστασίου γάλακτος, αλλά και τη μείωση του ενεργειακού κόστους, η απόκτηση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων διανομής, η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 500KW στη στέγη του εργοστασίου, καθώς και νέες κτηριακές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, συμμετέχει στην υλοποίηση της Δράσης «Ερευνώ-Καινοτομώ» του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021-2027. Μέσω της εν λόγω δράσης, ο συνεταιρισμός στοχεύει να προβεί στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας με βάση το γάλα ή τα παράγωγά του. Για την παραγωγή αυτών των καινοτόμων προϊόντων έχουν υποβληθεί τρεις προτάσεις, οι οποίες τελούν υπό έγκριση.
Με τη στήριξη της τοπικής παραγωγής, τη δέσμευσή της στην ποιότητα, στην καινοτομία και στην προστασία του περιβάλλοντος, η ΕΒΟΛ συνεχίζει να θέτει υψηλούς στόχους για το μέλλον, διατηρώντας παράλληλα τη σύνδεσή της με τις παραδόσεις της ελληνικής γαλακτοκομίας. Τέλος, ο συνεταιρισμός, εκτός από τα ανωτέρω, επιτελεί και σπουδαίο κοινωνικό έργο, στηρίζοντας κοινωνικούς φορείς και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.