«Στενάζουν» οι κτηνοτρόφοι της Βορειοδυτικής Χαλκιδικής από την απώλεια της Εξισωτικής Αποζημίωσης

Απώλειες πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για τους κτηνοτρόφους της Γαλάτιστας Χαλκιδικής και γενικότερα για την τοπική οικονομία έχει επιφέρει το γεγονός της μη κατάταξης της περιοχής στις ορεινές και μειονεκτικές και ως εκ τούτου της μη καταβολής της Εξισωτικής Αποζημίωσης. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού-Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, εδώ και δεκαετίες η περιοχή χαρακτηριζόταν ως ορεινή μειονεκτική και οι κτηνοτρόφοι ως δικαιούχοι έπαιρναν την αποζημίωση για τα βοσκοτόπια και τα καλλιεργήσιμα χωράφια.

Από τη στιγμή που η περιοχή δεν κατατάσσεται στις μειονεκτικές, από τα 12 ευρώ έπεσε στα 3,40 ευρώ το στρέμμα. «Μαζί με τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στην Ελλάδα και στην περιοχή μας, έχουμε και αυτήν τη χαώδη διαφορά. Η Γαλάτιστα, ως κοινότητα, χάνει πάνω από 600.000 ευρώ από αυτήν τη διαδικασία. Είναι μια μεγάλη απώλεια για το εισόδημα των κτηνοτρόφων, αλλά και γενικότερα για την οικονομία της περιοχής μας», σημειώνει ο κ. Τσιαρτσιαφλής.

«Η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί, έχουν αναρτηθεί οι οριστικοί πίνακες και έχει κυρωθεί και ο χάρτης, οπότε δεν μπορούμε να αντιδράσουμε και να κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», καταλήγει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020