Στενεύουν τα περιθώρια για φιξαρίσματα στο σύσπορο βαμβάκι

Αντίστροφα αρχίζει να μετράει πλέον ο χρόνος για όσους παραγωγούς εξακολουθούν να κρατούν ανοιχτά τα βαμβάκια τους, καθώς στο τέλος του μήνα εκπνέει η σχετική προθεσμία που έχουν δώσει τα περισσότερα εκκοκκιστήρια, δίχως να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια προοπτική θεαματικής βελτίωσης των τιμών.

Η άνοδος που καταγράφηκε στο χρηματιστήριο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αποδίδεται κυρίως σε τεχνικούς λόγους, με τα funds να σιγοντάρουν το κλίμα ευφορίας που «μεταφέρθηκε» στη Νέα Υόρκη από τις υπόλοιπές χρηματαγορές. Καθώς όμως η ζήτηση από τη φυσική αγορά παραμένει υποτονική και τα μακροοικονομικά δεδομένα δυσοίωνα, η αντίδραση αυτή αποδείχθηκε βραχύβια.

Έτσι, τα συμβόλαια Μαρτίου 2023 επέστρεψαν στην περιοχή των 84-85 σεντς/λίμπρα και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η τιμή ημέρας για το σύσπορο βρισκόταν στα 65 λεπτά/κιλό στην αποθήκη του παραγωγού (68 λεπτά για παράδοση στο εκκοκκιστήριο), αρκετά μακριά δηλαδή από τις προσδοκίες όσων έχουν μεταθέσει το φιξάρισμα για τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

Από τα εκκοκκιστήρια διαμηνύεται ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει ασφυκτικά, δεδομένου ότι από τους 180.000-200.000 τόνους που υπολογίζεται ότι έχουν ως σήμερα πουληθεί (δηλαδή τα 2/3 περίπου της φετινής παραγωγής εκκοκκισμένου), οι περισσότεροι έχουν συμβολαιοποιηθεί βάσει των συμβολαίων Μαρτίου, ακριβώς λόγω της απροθυμίας των παραγωγών να κλειδώσουν τιμές τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι το χρονικό σημείο που οι επιχειρήσεις έχουν δεσμευθεί απέναντι στους αγοραστές τους να οριστικοποιήσουν τις τιμές «πέφτει» πάνω στην περίοδο πληρωμής των καλλιεργητών. «Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι παραγωγοί σε κάποια υψηλά επίπεδα τιμών, δίχως να έχουν οριστικοποιηθεί ορισμένες πωλήσεις», λέει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» επιχειρηματίας του χώρου.

Σταθερή τιμή για λίγες μέρες

Είναι χαρακτηριστικό ότι, προκειμένου να κινητοποιήσει τους παραγωγούς, μεγάλη εκκοκκιστική επιχείρηση κράτησε για λίγες μέρες κατά τη διάρκεια των εορτών σταθερή την τιμή του σύσπορου στα 70 λεπτά/κιλό, κίνηση που βρήκε, όπως λέγεται, ικανοποιητική ανταπόκριση. Ωστόσο, μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα των καλλιεργητών, ιδίως σε περιοχές που έχουν χορηγηθεί προκαταβολές, παραμένουν επιφυλακτικοί και εξακολουθούν να ποντάρουν σε ένα ανοδικό γύρισμα της αγοράς.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, το ιδανικό σενάριο θα ήταν να αξιοποιηθούν από τους παραγωγούς όποιες ευκαιρίες προσφέρει η αγορά τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να φιξαριστούν και όσα βαμβάκια παραμένουν ανοιχτά. Σε αντίθετη περίπτωση, προσθέτουν, πολλά εκκοκκιστήρια εκ των πραγμάτων θα αρχίσουν να κλείνουν λογαριασμούς τιμολογώντας με βάση τις τιμές που θα ισχύουν στο τέλος του μήνα.

Στο μισό οι εξαγωγές προς Τουρκία

Στο μεταξύ, η ζήτηση από τη φυσική αγορά εξακολουθεί να είναι αναιμική, με τις φορτώσεις ιδιαίτερα να υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με προηγούμενες σεζόν. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές εκκοκκισμένου βάμβακος το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ανήλθαν σε 92.000 τόνους περίπου, έναντι 123.000 τόνων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι ότι οι εξαγωγές προς την Τουρκία το ίδιο δίμηνο διαμορφώθηκαν στους 40.000 τόνους, όταν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2021 είχαν ξεπεράσει τους 80.000 τόνους. Τα νούμερα αυτά αντανακλούν τη δυστοκία και την έλλειψη ζήτησης από την τουρκική αγορά, που παραδοσιακά είναι ο βασικός προορισμός του εγχώριου βάμβακος. Παράλληλα, βέβαια, και δεδομένου ότι η συνολική μείωση των εξαγωγών είναι μικρότερη εκείνων προς την Τουρκία, επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό προϊόν, λόγω της ποιότητάς του, έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» κάποιες καινούργιες αγορές.