Στη Φλώρινα, ροδάκινα και νεκταρίνια… περπατούν καλά στους δρόμους του διεθνούς εμπορίου

Παρά την αυξημένη ζήτηση εντός και εκτός συνόρων στο σύνολο των παραγωγών η τιμή έχει κολλήσει

Διανομές ροδάκινων σε παιδικές κατασκηνώσεις από την ΠΚΜ

Στο φουλ της συλλογής βρίσκονται εδώ και 15 μέρες οι ροδακινοπαραγωγοί στην Φλώρινα, τη στιγμή μάλιστα που η σεζόν για τους παραγωγούς της Ημαθίας σχεδόν φτάνει προς το τέλος της. Το ροδάκινο και ιδιαίτερα το νεκταρίνι, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανακίου Φλώρινας, Σάββας Τσακιρίδης, «μέχρι στιγμής περπάτησε καλά, δίνοντας στον παραγωγό καλές τιμές». Συγκεκριμένα, για το ροδάκινο ο παραγωγός πληρώνεται με 0,40 ευρώ το κιλό, ενώ για το νεκταρίνι στα 0,45 ευρώ το κιλό. «Οι τιμές που παίρνουμε είναι καλύτερες συγκριτικά με αυτές που δίνονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, γιατί εξάγουμε το σύνολο της παραγωγής μας», εκτιμά ο Σ. Τσακιρίδης.

Την ίδια στιγμή, στην Ημαθία, η κατάσταση με τις τιμές προς τους παραγωγούς, αν και οι ποσότητες έχουν μειωθεί και η σεζόν φθάνει στο τέλος της, παραμένει σταθερή -όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ»- εδώ και τρεις εβδομάδες. Ο παραγωγός στην Ημαθία για το ροδάκινο πληρώνεται από 0,30 ως 0,32 ευρώ το κιλό, ενώ για τα νεκταρίνια από 0,38 ως 0,40 ευρώ το κιλό. «Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή σε ροδάκινα και νεκταρίνια στην Ημαθία, τα οποία φτάνουν στο τέλος τους το επόμενο 15ήμερο. Το παράδοξο είναι για μας, ότι ενώ τα φρούτα μας έχουν ζήτηση τόσο στο εξωτερικό όσο και στην εγχώρια αγορά και οι ποσότητες είναι περιορισμένες, δεν έχουν τιμές», μας λέει ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας.

Η κατάσταση, όμως, όπως αποτυπώνεται στην λιανική αγορά, είναι λίγο διαφορετική. Η τιμή πώλησης που συναντά ο καταναλωτής στο ράφι του σούπερ μάρκετ ή στον πάγκο της λαϊκής είναι ιδιαίτερα τσουχτερή. Στην λαϊκή του Περιστερίου, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια πωλούνταν στην πλειοψηφία τους από 1 ως 1,5 ευρώ το κιλό, ενώ σε έναν πάγκο τα εντοπίσαμε να πωλούνται προς 2,5 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή, τα σούπερ μάρκετ διαθέτουν από 1,08 ως 1,49 τα ροδάκινα και από 1,29 ως 1,49 τα νεκταρίνια.

Ανθή Γεωργίου