Στη Ροδόπη φυτεύουν καπνό

Αισιόδοξοι συγκριτικά με την περσινή χρονιά με αυξημένη πρόληψη

Υπό τη σκιά της περσινής καταστροφικής χρονιάς και με την πίστη της καλής ποικιλίας Μπασμά ξεκινούν σταδιακά τα φυτέματα του καπνού στη Ροδόπη. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη ξεκίνησε στην περιοχή Γιακά το φύτεμα, μεταφέρει ο Καπουσούζ Χαλήλ Χουσεΐν, καπνοπαραγωγός από τον Πάσσο, σημειώνοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα μετά το μπαϊράμ (τώρα βρίσκονται σε περίοδο νηστείας) θα αρχίσουν να φυτεύουν οι περισσότεροι. «Στο Γιακά ξεκινούν 15 μέρες πριν από εμάς και βάζουν νωρίτερα τα σπορεία.

Έχουν πιο ελαφριά χωράφια κι εμείς πιο βαριά. Στον Γιακά τελειώνουν έναν μήνα νωρίτερα γιατί το χώμα δεν κρατάει τον καπνό, τα χωράφια είναι αδύνατα». Στην ορεινή Ροδόπη αρχίζουν το φύτεμα μια εβδομάδα έως δέκα μέρες μετά τον Πάσο, ενημερώνει ο Χαλήλ Χουσεΐν. «Φέτος, αργήσαμε κάπως, γιατί οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές», αναφέρει. Το θετικό είναι ότι οι χασλαμάδες (σσ. σπορεία) δεν παρουσιάζουν προβλήματα. «Επισκεπτόμαστε τους χασλαμάδες με γεωπόνο, γι’ αυτό γνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν αρρώστια», λέει.

Ο γεωπόνος Μπουλέντ Σαλήχ μεταφέρει πως στις 15 Μαΐου ξεκίνησε το φύτεμα. Εξηγεί ότι κάποιες καθυστερήσεις οφείλονται στην κατάσταση των καπνοσπορείων εξαιτίας καθυστερήσεων στη σπορά και ασθενειών που εμπόδισαν τα φυτά να αναπτυχθούν. Λόγω βροχών παρουσιάστηκε σαπίλα (πύθιο). Προσθέτει ότι στα καπνοσπορεία υπάρχουν απώλειες ορισμένων φυτών, ενώ σημειώνει ότι εμφανίστηκε σηψιρριζία που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του φυτού. «Είναι καλύτερο να μην ποτίσουμε πολύ, γιατί τα φυτά είναι μεγάλα, καλύπτουν το έδαφος στα καπνοσπορεία», σημειώνει. Εκτιμά ότι το φύτεμα θα διαρκέσει μέχρι τέλος Ιουνίου.

Ποικιλομορφία εδαφών

Επ’ αυτού, ο Μπουλέντ Σαλήχ μιλάει για την ποικιλομορφία εδαφών που χαρακτηρίζει τη Ροδόπη. «Από τον Ίασμο μέχρι την Κομοτηνή, τα χωράφια, τα ημιορεινά είναι αδύναμα, φτωχά, σε ποσοστό περίπου 90% ξηρικά.

Επιπλέον, είναι αμμουδερά. Σε Αρριανά, Φιλύρα, Δοκό, Πάσο είναι καλύτερα πλην όμως ορισμένα χωράφια, είναι κοκκινοχώματα που είναι δύσκολα για τον καπνό (βαριά εδάφη). Όταν πέφτουν πολλές καλοκαιρινές βροχές αντιμετωπίζουμε δυσκολίες με ασθένειες, κυρίως την ίωση (θρίπας)», περιγράφει. Θυμίζει τη μεγάλη προσβολή της περσινής χρονιάς, σημειώνοντας πως ανά πενταετία συμβαίνει το συγκεκριμένο φαινόμενο που συνδέεται με τις βροχερές θερινές μέρες και τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Πειραματική αντιμετώπιση θρίπα

«Φέτος, δεν έχουμε τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας στα καπνοσπορεία, όπως επίσης στις παγίδες που παρακολουθούμε το έντομο δεν ήταν μεγάλη η προσβολή», λέει ο Μπουλέντ Σαλήχ. Σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να εμφανιστεί με βροχερές καιρικές συνθήκες αρκετές μέρες μετά γιατί μπορεί να παραμείνει επί 30 ημέρες στο φυτό.

Ανατρέχοντας στην περσινή χρονιά εξηγεί ότι οι έντονες βροχές τον Μάιο, επίσης στο τέλος Ιουλίου μέχρι αρχές Αυγούστου προκάλεσαν σημαντικές προσβολές στον καπνό, ανεβάζοντας στο 80% τη ζημιά.

Ο ίδιος επί δέκα χρόνια πειραματίζεται με φάρμακα και λιπάσματα στον τομέα της προστασίας. Πέρυσι, δοκίμασε πειραματικά σε πέντε ξηρικά στρέμματα συνταγές θρέψης, με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο κηλιδωτός μαρασμός στο 15% maximum. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα από χωράφι πέντε στρεμμάτων η παραγωγή να φτάσει στα 1.270 κιλά, 266 ανά στρέμμα, συνεπώς τετραπλάσιες αποδόσεις σε επίπεδο νομού. «Πρόκειται για ατομικές παρεμβάσεις. Θα πρέπει το κράτος να οργανωθεί και να επεκταθούν οι πειραματικές εκτάσεις. Για παράδειγμα, να δημιουργηθούν πέντε πειραματικά χωράφια σε ορισμένα χωριά», προτείνει.