Στην αγορά το κόκκινο κρεμμύδι

Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε η αυλαία συγκομιδής του λευκού κρεμμυδιού, ενώ ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει στην αγορά το κόκκινο κρεμμύδι, σε μικρές όμως ποσότητες. Ήδη ένας μικρός αριθμός παραγωγών έχει ξεκινήσει τη συλλογή του, στην περιοχή της Θήβας.

Άλλες χρονιές, η έναρξη της συλλογής του κόκκινου κρεμμυδιού, αυτόματα σήμανε και την πτώση των τιμών στο λευκό, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα, λόγω της μειωμένης παραγωγής κρεμμυδιού στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.

Όπως μας εξηγεί ο Σπύρος Δρίτσας, παραγωγός από την περιοχή της Θήβας, «στις αρχές Μαΐου μπαίνει στην παραγωγή και το κόκκινο κρεμμύδι, με σημαντικά όμως προβλήματα στις αποδόσεις. Οι μεγάλες βροχοπτώσεις και ο κρύος καιρός επηρέασαν την παραγωγή και όλα δείχνουν ότι οι στρεμματικές αποδόσεις θα είναι αισθητά μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι. Το θετικό στην εξέλιξη αυτή είναι ότι οι τιμές είναι ανεβασμένες για τους παραγωγούς και δύσκολα θα μειωθούν, ακόμα και όταν μπει το κόκκινο κρεμμύδι στην αγορά».

Στο ερώτημά μας σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί κρεμμυδιού, σε ό,τι αφορά το προϊόν τους, για να το κρατήσουν στο χωράφι, ώστε να πάρει περισσότερο βάρος ή να το διαθέσουν άμεσα στην αγορά, η απάντηση του κ. Δρίτσα ήταν σαφέστατη και λακωνική. «Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι», τόνισε.

Λόγω και των περσινών προβλημάτων που αντιμετώπισαν, με τα ίδια συμπτώματα και τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα στις αποδόσεις, που είχαν, οι παραγωγοί είναι περισσότερο επιφυλακτικοί

Προβληματισμένος, όμως, δείχνει να είναι και ο Χρήστος Κουρούνης, γεωπόνος από τη Θήβα. Η εμφάνιση του νηματώδους, όπως επίσης και η μεγάλη παρουσία μυκητολογικών προσβολών από περονόσπορο και σκληρωτινίαση, δημιουργεί έντονες ανησυχίες στους παραγωγούς.

Λόγω και των περσινών προβλημάτων που αντιμετώπισαν, με τα ίδια συμπτώματα και τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα στις αποδόσεις, που είχαν, οι παραγωγοί είναι περισσότερο επιφυλακτικοί. Όπως ο ίδιος μας εξηγεί, «η φετινή χρονιά έχει μεγάλες διακυμάνσεις, σε σύγκριση με πέρυσι, γιατί η εικόνα που παρουσιάζουν τα χωράφια έχει μεγάλη ανομοιομορφία, λόγω των καιρικών συνθηκών. Υπάρχουν καλλιέργειες, οι οποίες έχουν προσβληθεί από ασθένειες, άλλες έχουν ζημιές από το χαλάζι και ένας μεγάλος αριθμός χωραφιών αντιμετωπίζει προβλήματα από τις μεγάλες ποσότητες νερού. Υπάρχουν όμως και καλλιέργειες που παρουσιάζουν μια καλή εικόνα και σίγουρα το αποτέλεσμα για αυτές θα είναι θετικό».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση των παραγωγών, αν θα πρέπει να κρατήσουν το κόκκινο κρεμμύδι στο χωράφι, για να πάρει μεγαλύτερο βάρος ή να το διαθέσουν άμεσα στην αγορά, ο κ. Κουρούνης υποστήριξε να κρατηθεί στο χωράφι, «αν φυσικά το επιτρέπουν και οι κλιματολογικές συνθήκες, διότι οι τιμές του κρεμμυδιού δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα».