Στην αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής στραμμένο και πάλι το ενδιαφέρον του νέου Leader στην Ημαθία

Προβλέπονται μικρά επενδυτικά ή και απώλειες έργων λόγω πολέμου στην Ουκρανία

Με δυναμική και εξωστρέφεια μπαίνει η Αναπτυξιακή Ημαθίας στον νέο σχεδιασμό δράσεων και στρατηγικών για το επόμενο πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων LEADER/CLLD.

Καθώς στις 22 Φεβρουαρίου 2023 εκπνέει η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του πρώτου φακέλου προτάσεων για την επιλογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης, προγραμματίζονται συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους ΟΤΑ της Ημαθίας, με πρώτη την αντιπεριφέρεια και τους τρεις δήμους του νομού, με το Επιμελητήριο και επιλεγμένους φορείς επιχειρηματικότητας, ενώ θα γίνονται και στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης του κοινού με έμφαση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Όπως επισημαίνει ο συντονιστής του Leader Ημαθίας, Θανάσης Καραγιάννης, ουσιαστικά δεν θα διαφοροποιηθεί δραστικά ο σχεδιασμός που έχει γίνει, αφού δεν έχουν μεταβληθεί οι ανάγκες της περιοχής μέσα στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από τον σχεδιασμό της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.

«Εκτιμούμε ότι θα δοθεί και πάλι βαρύτητα στην αγροδιατροφή, αφού εκεί ξεχωρίζουμε, εκεί είναι τα ισχυρά μας σημεία και πλεονεκτήματα. Θεωρώ, ωστόσο, ότι πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω, κατευθυνόμενοι προς τα πιο επώνυμα είδη διατροφής, δηλαδή να δούμε περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στο πεδίο απλώς της συσκευασίας, αλλά ενεργά και της εμπορίας με τη δική τους επωνυμία, δίνοντας περαιτέρω αξία σε αυτά που παράγουμε και προσεγγίζοντας το σύγχρονο επώνυμο μεταποιημένο αγροτικό προϊόν», τονίζει.

Leader και επιπτώσεις του πολέμου

Σε ό,τι αφορά τις αλυσιδωτές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και κατά πόσο θα επηρεάσει τα στρατηγικά σχέδια και τις επενδύσεις, ο συντονιστής του Leader στην Ημαθία εκτιμά ότι, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης του συνολικού προϋπολογισμού και οι επενδυτές θα πρέπει να καλύπτουν με ίδιους πόρους τις μεταβολές στο κόστος, θα υπάρχουν απώλειες έργων και ειδικά αυτών που έχουν πολλά κατασκευαστικά.

«Φανταστείτε ένα έργο να εντάχθηκε στις αρχές του 2020 με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και σήμερα ο προϋπολογισμός του σε πραγματικά δεδομένα να έχει ανέλθει στα 700.000-750.000 ευρώ. Αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί με δικά σου χρήματα. Δεν είναι εύκολο. Ευτυχώς, τα δικά μας έργα είχαν ξεκινήσει πριν από τον πόλεμο κι έτσι δεν επιβαρύνθηκαν σε υπέρμετρο βαθμό οι επιχειρηματίες.

Όσοι καθυστέρησαν, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Δεν ξέρω εάν αυτό θα είναι εφικτό για όλη την Ελλάδα, για αυτό εκ των πραγμάτων θα πάμε σε μικρότερα επενδυτικά έργα. Ίσως αυτό να μην είναι κακό, αφού πηγαίνουμε προς τις ρίζες του Leader. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα δούμε πώς θα λειτουργήσει», επισημαίνει.

Πρωτογενής τομέας

Η Αναπτυξιακή Ημαθίας βρέθηκε στην πρώτη θέση απορροφητικότητας στο Leader CLLD, σύμφωνα με τον όγκο των εντάξεων στο πρόγραμμα και τις πληρωμές που είχαν γίνει.

Στο πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται στην περιοχή, οι επενδύσεις των ιδιωτών κατευθύνθηκαν προς τον τομέα της αξιοποίησης της πρωτογενούς παραγωγής. «Αυτό ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της περιοχής που είναι έντονα αγροτική, ενώ ταυτόχρονα έχει ενισχυμένο κτηνοτροφικό τομέα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής του μοσχαρίσιου κρέατος γίνεται στην Ημαθία», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης.

Όπως εξηγεί, παρά τις όποιες δυσκολίες υπήρξαν λόγω COVID-19, της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, αλλά και της τεράστιας αύξησης του κατασκευαστικού κόστους, από τα 22 ενταγμένα έργα θα υλοποιηθούν τουλάχιστον τα 20, με τα 19 από αυτά να είναι ήδη στο στάδιο υλοποίησης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, ενθαρρυντικό ήταν, επίσης, ότι τα έργα δεν αφορούσαν μεταποίηση ροδάκινων ή ακτινιδίων, όπως παλαιότερα, αλλά ενδεικτικά είχαν να κάνουν με τη δημιουργία δύο τυροκομείων, που αξιοποιούν την πρωτογενή κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής και, μάλιστα, το ένα από κτηνοτρόφο που μεταποιεί τη δική του παραγωγή με τη μορφή οικοτεχνίας, ή και επιχείρηση επεξεργασίας και συσκευασίας ξηρών καρπών που είναι κάτι νέο και ασυνήθιστο για τον Νομό Ημαθίας.

«Πέραν αυτών που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, μας χαροποίησε το γεγονός ότι είδαμε μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής παιχνιδιών να επεκτείνεται ιδιαίτερα δυναμικά σε μια νέα κατηγορία παιχνιδιού, στην παραγωγή πλαστελίνης, σε συνεργασία με εταιρείες κολοσσούς του εξωτερικού και με αποκλειστικά εξαγωγική προοπτική», επισημαίνει.